En ny, norsk undersøkelse kan gi en pekepinn på hvorfor det er vanskelig for overvektige å gå ned i vekt ved hjelp av trening.

– Det blir ofte sagt at overvektige bør endre kosthold og trene for å gå ned i vekt. Kan hende er også stress noe som bør hanskes med, sier Brynjar Foss, førsteamanuensis ved Institutt for helsefag ved Universitetet i Stavanger (UiS), til forskning.no.

Brynjar Foss
Brynjar Foss (Foto: Ida Gudjonsson)
 

17 inaktive personer med BMI på over 35 deltok i et opplegg med for å endre livsstilen med trening, kosthold og seminarer. Likevel gikk personene mindre ned i vekt enn treningsmengden og kostholdet skulle tilsi, skrivernettstedet.

Grunnen kan være at deltagernes nivå av stresshormonet kortisol økte som følge av livsstilsprogrammet. Tidligere forskning viser at økt stress gjør det vanskelig å gå ned i vekt, skriver forskning.no. Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Exercise Physiology online.

De av deltakerne som gikk mest ned i vekt var de som hadde lavest nivå av kortisol.

Forskerne advarer imidlertid mot å trekke forhastede konklusjoner. 17 personer som trente og 18 i kontrollgruppen er for lite å konkludere ut fra, mener forskerne, men peker i en retning det bør forskes mer på.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.