Seksjon for idrettsvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer har nylig fått akseptert en studie som ser på mekanismene for hvorfor styrketrening bedrer sykkelprestasjonen. De er dermed de første som ser på hvor i tråkket styrketreningen gir effekt.

- Kort fortalt var forsøkspersonene meget godt trente syklister som bedret sykkelprestasjonen etter en periode med styrketrening. Denne forbedringen var relatert til at syklistene oppnådde ”peak kraft” i pedaltråkket i en tidligere fase av tråkket, sier førsteamanuensis Bent Rønnestad.

"Peak kraft"

"Peak kraft" er stedet i tråkket der benmusklene klarer å legge produsere mest kraft eller watt, som man også kaller det på sykkelspråket.

Sammenlignet med kontrollgruppen hadde syklistene som trente tung styrketrening fra oktober til april bedre fremgang på 40 minutters prestasjonstest. Der ble de bedt om å sykle 40 minutter så fort de klarte. Styrkegruppen trente to styrkeøkter fra oktober til desember og vedlikeholdt styrken med en økt hver 7.-10. dag frem til april. Dette er maksimal styrketrening  med høy belasting og få repetisjoner (3-5 rep).

Som DN tidligere har skrevet oppnås vanligvis den høyeste kraften under sykkeltråkket omtrent når pedalen er i klokken tre-posisjon, med andre ord omtrent når pedalen som tråkkes nedover er vannrett. Høgskolen i Lillehammer har nå dokumentert at ved å trene systematisk og tung styrke på bena kan man oppnå denne kraften på et litt tidligere tidspunkt i tråkket.

- Meget interessant

- Det var meget interessant å se at denne forbedringen korrelerte med forbedringer i 40 minutters prestasjonstest. Å oppnå maksimal kraft tidligere i pedaltråkket kan i teorien føre til en lengre avslappingsfase med bedre blodgjennomstrømning og dermed påvirke sykkelprestasjon i gunstig retning, sier Rønnestad.

- Ved å bli sterkere kan man klare å oppnå en gitt kraft på kortere tid, legger han til. 

For å utvikle styrken bør man trene to økter i uken og ikke velge for mange øvelser som kan føre til at det går utover utholdenheten. For å vedlikeholde styrken bør man trene én økt hver 7.-10. dag, oppfordrer han.

- Velg spesifikke øvelser som styrker de viktigse muskelgruppene involvert i sykkeltråkket, som for eksempel benpress, knebøy, tåhev og hoftefleksjon.

Studien "Strength training improves performance and pedaling characteristics in elite cyclists" er akseptert i tidsskriftet Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports og vil bli publisert en av de nærmeste ukene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.