Langrennsløper Petter Northug innrømmer at han kjørte sin Audi A7 i påvirket tilstand og krasjet på Byåsen i Trondheim natt til søndag.

– Jeg vil på det dypeste beklage det som har skjedd. Jeg er svært ulykkelig nå, og veldig skuffet over det jeg har gjort. Samtidig er jeg takknemlig for at min dårlige dømmekraft ikke fikk enda større konsekvenser. Jeg har åpent  forklart politiet om det som skjedde, og er beredt til å ta straffen for mine handlinger, sier Northug.

Northug skriver i en pressemelding at han er fullt inneforstått med offentlighetens forventning om at han må fortelle mer om hendelsen.

– Jeg vet at jeg er et forbilde for mange unge, og erkjenner fullt og helt at jeg ikke har oppført meg slik et forbilde skal. Jeg vil beklage overfor alle disse, og overfor alle de som nå er skuffet over meg. Jeg ønsker å lære av  situasjonen på en slik måte at jeg  vokser som menneske. Jeg vet at dette kanskje blir mitt livs tøffeste løp, men jeg er villig til å satse for å lykkes, sier Northug.

– Jeg trenger å fordøye dette og bearbeide hendelsen. Jeg vet at jeg har sviktet, og jeg vil gjøre alt jeg kan for å vende det som har skjedd til noe positivt, sier Northug.

Coop tar avstand

Northugs hovedsponsor Coops toppsjef Svein Fanebust sendte søndag kveld ut en pressemelding der han bekrefter at de har en exit-klausul fra avtalen, men at det foreløpig ikke er klart hvorvidt de vil bruke den.

Petter Northug inngikk i fjor en en sponsoravtale med Coop Norge verdt flere millioner kroner.

Petter Northug og Svein Fanebust, administrerende direktør i Coop Norge Handel på pressekonferansen da sponsoravtalen ble presentert i mai ifjor.
Petter Northug og Svein Fanebust, administrerende direktør i Coop Norge Handel på pressekonferansen da sponsoravtalen ble presentert i mai ifjor. (Foto: Ned Alley / NTB scanpix)

– Vi synes dette er en veldig trist og alvorlig sak og er skuffet over at Petter har begått et alvorlig lovbrudd. Han har oppført seg på en måte som ikke er i tråd med de idealer han skal fremme som en del av samarbeidsavtalen mellom Coop Norge og ham, sier administrerende direktør Svein Fanebust i Coop Norge  pressemeldingen.

Coop Norge har forståelse for Petters ønske om å bearbeide saken i fred og ro først, og vil deretter gå i samtaler med Petter og hans støtteapparat om hva hendelsen vil bety for videre samarbeid, ifølge pressemeldingen.

Fanebust skriver videre:

«Samtidig som vi tar sterk avstand fra det Petter har gjort, er vi opptatt av å ta vare på Petter som menneske i den vanskelige situasjonen han nå står i. Et menneskes karakter og styrke betegnes ikke bare av de feil  man begår, men også av hvordan man håndterer sine feiltrinn. Vi er opptatt av å ha samlet all kunnskap om saken og situasjonen før vi tar noen beslutning om vårt videre samarbeid med ham.»

Exit-klausulen i sponsoravtalen med Petter Northug, gir Coop Norge en mulighet til å avslutte samarbeidet etter hendelser av det slaget som nå har skjedd.

– Hvorvidt vi vil velge å bruke denne muligheten er alt for tidlig å si. Vi trenger å diskutere saken grundig, både internt i Coop og med Petter og hans støtteapparat, før vi trekker noen konklusjon. Slik vi har fått saken beskrevet, har Petter både forstått alvoret i sine handlinger, og tatt ansvar for dem. Det synes vi er bra. Akkurat nå har Petter det tungt, og som en av hans viktige samarbeidspartnere vil vi hjelpe ham i denne første, vanskelige fasen, sier Fanebust.

Redbull og Audi gjennomgår avtaler

Petter Northug i mange år hatt avtale med energidrikkeprodusenten Red Bull.

– Dette kan jeg ikke uttale meg om nå. Det må vi i Red Bull sette oss ned og diskutere i morgen, sier informasjonssjef i Red Bull Norge, Kristian Kjelman, til TV 2.

Langrennsløperen har også sponsoravtale med Audi. Bilen han kjørte søndag morgen, en Audi A7 sportback med over 200 hestekrefter, fikk han i 2012.

- Vi skal prate med team-Northug i løpet av de neste dagene. Og nå skal vi også sjekke ut hva som står i avtaleteksten vi har med Petter Northug, sier informasjonssjef i Audi Norge Marius Tegneby til Dagbladet.

Skinstad: Svært beklagelig

Sportssjef i Norges Skiforbund, Åge Skinstad sier til TV2:

– Det som har skjedd er svært beklagelig, både for Petter og litt for hele Ski-Norge. Ytterligere kommentarer har jeg ikke før jeg har snakket med de involverte, sier Skinstad.

Politiet: Høy fart

Ulykken skjedde i General Bangs veg,  noen få hundre meter fra Northugs bolig på Byåsen i Trondheim. Fartsgrensen på ulykkesstedet er 40 km/t, men ifølge politiet hadde bilen høy fart.

Petter Northug ble av flere vitner observert på utestedet Studio 26 i Trondheim natt til søndag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.