– Hvis treningsavhengige personer ikke får trent, utløser det rastløshet, frustrasjon og skyldfølelse. Det kan sammenlignes med alkoholisme, hvor abstinensene tar utrolig mye plass i det sosiale livet, familielivet og arbeidslivet, sier Mia Beck Lichtenstein til forskning.no.

Hun er doktorgradsstudent ved Syddansk Universitet, og har undersøkt hva som skjer med mennesker som blir avhengige av trening. Av 588 spurte i fotball- og fitnessmiljøet, kvalifiserte 34 personer til betegnelsen treningsavhengige. For dem oppfattes treningen som noe av det viktigste i livet.

Treningen er svaret på alt

– Treningen blir brukt til å regulere humøret, så hvis man har en dårlig dag, så trener man. Det blir svaret på alle problemer, sier Lichtenstein.

Mange av de avhengige trener hver dag eller flere ganger om dagen. Flere har opplevd å aldri bli fornøyd med treningsmengden, selv om de trener mer og mer.

Lichtenstein forteller at årsakene til treningsavhengighet er individuelle:

– Det er ikke entydig. Det kan være en flukt fra depresjon, en krise i parforholdet, strev etter anerkjennelse i livet eller en slankekur som har tatt overhånd, sier hun til forskning.no

Som ved annet misbruk, vil treningsavhengighet gå utover den avhengiges omgivelser. At treningen går utover forholdet til venner og familie, er et typisk uttrykk for treningsavhengighet.

Treningsdebatten må nyanseres

Kristian Overgaard, førsteamanuensis ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus universitet, påpeker at det er en liten gruppe mennesker som overdriver treningen på denne måten:

– Vi må ikke slutte å si at trening er sunt. Det er mer helse å hente hos dem som trener for lite, sier han.

Mia Beck Lichtenstein er enig i at det er et større problem at folk trener for lite, men at treningsdebatten må nyanseres.

–Trening er i utgangspunktet sunt, så man skal ikke slutte med det. Men hvor går grensen mellom sunn aktivitet og sykdom? Overdreven trening har en høy pris for dem som sliter med det, sier hun.

Les også:

Øl og pølser mot kundeflukt  

Mann av huse for nye rekkehus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.