Under ledelse av førsteamanuensis Bent Rønnestad har forskere ved Seksjon for Idrettsvitenskap ved Høgskolen i Lillehammer og Revmatismesykehuset Lillehammer studert effekten av styrketrening under sykkelsesong. Funnene skal presenteres på World Congress of Cycling Science i Leeds i forbindelse med oppstart av Tour de France. Hovedfunnet viser at for å opprettholde styrken gjennom sesongen er det nødvendig å trene styrke.

Styrken forsvinner etter 8 uker

Forsøkspersonene trente styrke fra oktober til april, før de tok et opphold fra styrketreningen i april og mai. I midten av juni viste det seg at de fleste tilpasningene de hadde trent opp gjennom vinteren hadde forsvunnet helt.

-Det har vist seg at en stor mengde utholdenhetstrening har en negativ effekt på styrketreningstilpasninger, sier Rønnestad.

Det er vel kjent at maratonløpere taper mye muskelmasse på et løp?

-Ja, flere maratonløpere har en relativt liten muskelmasse, men dette bildet er komplekst, så det skyldes nok ikke bare løpingen. Videre er det jo heller ikke om å gjøre for de å ha størst mulig muskler.

Men er det nødvendig for den typen utholdenhetsutøvere å trene styrke?

-Det kommer an på flere faktorer som for eksempel utgangspunktet, genetikk og målsetning. Når det er sagt, så er det flere studier som viser at styrketrening kan ha en positiv effekt på løpsprestasjon og vi vet at det også har mange gunstige helsemessige effekter. Likevel – løpetrening er tross alt det viktigste for en maratonløper.

Èn gang i uka er nok

Vedlikeholdstrening gjennom konkurransesesongen gjelder både for skiløpere som syklister mener Rønnestad, men man behøver ikke sette av mye tid.

-I sesongen holder det med èn gang i uka, men det kommer an på hvor lang sesongen er. Varer den fra april til oktober kan man med fordel legge inn 2-3 uker med flere styrkeøkter i uka, sier han.

Man skal derimot ikke fokusere på å øke styrken i løpet av sesongen, da skal man heller fokusere på å vedlikeholde den, mener Rønnestad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.