Kristian Blummenfelt er en av Norges beste triatleter. Han satser mot OL i 2016. Foto: Fredrik Bjerknes.
Kristian Blummenfelt er en av Norges beste triatleter. Han satser mot OL i 2016. Foto: Fredrik Bjerknes. (Foto: Dagens Næringsliv)
Kristian Blummenfelt (20) er norgesmester og nordisk mester i triatlon, og har flere internasjonale topplasseringer. Han er Norges raskeste i skiftesonene, og mener mosjonister kan tape opp mot et par minutter i overgangene fra svømming til sykling og fra sykling til løping.

- Det er viktig at alt utstyret ligger på plass i båsen din før konkurransen begynner, så du vet hvor alt er, og du ikke trenger å begynne å rote fram ting, sier Blummenfelt.

Sykkelsko for bruk i triatlon har bare én borrelås. Blummenfelt fester skoene til sykkelen med gummistrikker, så det skal være lettere å treffe nedi med føttene på første forsøk. Foto: Fredrik Bjerknes.
Sykkelsko for bruk i triatlon har bare én borrelås. Blummenfelt fester skoene til sykkelen med gummistrikker, så det skal være lettere å treffe nedi med føttene på første forsøk. Foto: Fredrik Bjerknes. (Foto: Dagens Næringsliv)

Fra svømming til sykling

I skiftesonen hans står sykkelen klar i stativet, med hjelmen hengende klar på den siden av styret som vender mot ham når han kommer opp av vannet. Sykkelskoene står klikket i pedalene, og er festet med gummistrikker til sykkelen slit at det er lettere å treffe nedi med føttene uten å måtte tråkke fram og tilbake. Gummistrikkene ryker med en gang han begynner å tråkke.

Overgangen mellom svømming og sykling kalles T1 (transition 1). Her må triatletene ta av seg våtdrakten og ta på seg sykkelhjelm før de kan løpe avgårde med sykkelen. De har ikke lov å begynne å sykle før de når enden av skiftesonen, som er markert med en strek.

- Jeg begynner å ta av meg våtdrakta med én gang jeg slutter å svømme. Når jeg kommer bort til sykkelen, har jeg våtdrakten på hoftene. Så sparker jeg den av meg samtidig som jeg tar på meg hjelmen. Så triller jeg sykkelen fram til streken, sier Blummenfelt.

Blummenfelt har triatlondrakten under våtdrakten. Den har litt padding i baken, men ikke i nærheten av så mye som vanlige sykkelbukser har. Foto: Fredrik Bjerknes
Blummenfelt har triatlondrakten under våtdrakten. Den har litt padding i baken, men ikke i nærheten av så mye som vanlige sykkelbukser har. Foto: Fredrik Bjerknes (Foto: Dagens Næringsliv)
En våt våtdrakt kan være vrien å få både av og på seg, og her bruker Blummenfelt rå kraft. Badehetten og svømmebrillene kaster han fra seg i skiftesonen. Våtdrakten blir liggende i en krøll.

Fra sykling til svømming

Overgangen fra sykling til svømming kalles T2 (transition 2). Blummenfelt sier den andre overgangen begynner før du er ferdig med sykkeldelen av triatlonet. Mens han sykler, åpner han borrelåsen på sykkelskoene og setter føttene oppå skoene. Da kan han uhindret hoppe rett av sykkelen når han kommer til skiftesonen.

- Å hoppe av og på sykkelen effektivt, er noe mange synes er vanskelig. Da er det bare å øve, sier Blummenfelt.

Han er bruker ikke sokker, og er barbeint i både sykkel- og løpeskoene. Han bruker vanlige løpesko, men de har en enkel triatlonlisse som han strammer med lås framfor å knyte.

- Det viktigste er å være veldig bevisst på hva man driver med når man skal skifte. Gjør det enkelt. Det er ikke vanskelig, men man må øve for å få det til perfekt. Du vinner ikke triatlon i skiftesonen, men du kan kan tape triatlon der, sier Blummenfelt. Sånn skifter du raskere i triatlon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.