Under sykkelkonferansen i Leeds forrige uke var den tidligere proffsyklisten Marco Pinotti blant de inviterte gjestene. Italienske Pinotti var aktiv i perioden 1999-2013. Han er kjent som temporytteren, hvor fart over lengre distanser følgelig var hans styrke. Her er hans tips til mosjonistene.

Mer intensitet

- Den enkleste veien til å bli en bedre syklist er å sykle mer, sier Marco Pinotti (38). Siden må man øke intensiteten. En 30 minutters høyintensitetsøkt med 12-15 minutter oppvarming og samme tid på nedkjøling er like bra som lange økter på moderat tempo, sier den tidligere proffsyklisten.

 

GENETISK BETINGET: Tidligere proffsyklist Marco Pinotti var betegnet som temporytteren, han mener dine styrker og svakheter som syklist er genetisk betinget. FOTO: JEFF GILBERT
GENETISK BETINGET: Tidligere proffsyklist Marco Pinotti var betegnet som temporytteren, han mener dine styrker og svakheter som syklist er genetisk betinget. FOTO: JEFF GILBERT
 

Finn din rolle

Da Pinotti var aktiv, syklet han blant annet for Lampre-Merida (1999-2004) og Saunier Duval-Prodir (2005-2006). Han har blitt italiensk mester i temporitt flere ganger, og hans råd til  nye syklister er å kartlegge hva de er gode på.

- Finn ut hva som er dine styrker og svakheter. Jobb med svakhetene, men vær bevisst på at mye er genetisk betinget. Det er like viktig å utvikle de sterke sidene. Du må finne din rolle i laget råder Piniotti, og fortsetter.

- Du kommer ikke i mål alene, men ved hjelp av lagarbeid.

7 råd

Til det britiske sykkelmagasinet The Cyclist, ga han i 2010 følgende 7 råd.

1. Kontinuitet

-Forstå hvorfor du gjør det du gjør, ikke bare gjør det fordi du må, sier Piniotti og bruker styrking av kjernemuskulatur som eksempel.

- Da laget mitt først ble introdusert til trening av kjernemuskulatur var det ingen som gadd å gjøre det, sier han og forteller at det var først når laget fikk inn en trener som forklarte hvorfor disse øvelsene ville gjøre de til bedre syklister, at de begynte å gjøre de.

2.Motivasjon

-I 2004 da jeg syklet Tour De France hadde jeg en veldig god sesong. Likevel fant jeg ingen klar motivasjon til å fortsette, sier Pinotti. Han kom derfor fram til erkjennelsen: Mine mål behøver ikke være de samme som alle andres, men at det er viktig å ha klare mål

Han bestemte seg derfor for at hans mål skulle være å vise unge syklister at han fortsatt kunne hevde seg.

3. Selvdisiplin

-Når folk spør deg hvor mange dager i uken du trener bør svaret være 24 timer i døgnet, 7 dager i uken, hele året. Absolutt alt du gjør må være fra en idrettsutøvers ståsted, hevder han.

4. Selvtillit

Mange utøvere mangeler selvtillit mener Pinotti, og det gjelder å finne en mentor å forholde seg til. Hvorvidt den er fiktiv eller virkelig er ikke så viktig.

-Når det for eksempel regner og er kaldt og jeg må ut og trene, spør jeg meg; hvem vil jeg ha som mentor, hvilken rytter sykler i regnet? Det er ikke som om jeg ringer vedkommende, men jeg spiller heller ut deres rolle som om det var en indre monolog, sier han.

5. Fokus

Sett mål og fokusere fullt på de.

-Når jeg trener tar jeg bare telefoner fra kona. Hvis jeg en dag skal trene seks timer forbereder jeg meg mentalt på det, på samme måte som jeg forbreder meg på hviledager. Hold fokus og hold deg til planen, lyder rådet på dette punktet.

6.Balanse

-Hvis du ikke har en stabil livsstil utenfor sykkelsetet, vil du heller ikke oppnå prestasjoner. Ta valg og stå for de.

7.Moral

Hold deg unna prestasjonsfremmende midler, å ta snarveier er aldri en god vei til suksess oppsummerer syklisten.

Les rådene i sin helhet her

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.