Vi løper for livet. Og det er ingenting som tyder på at vi kommer til å gi oss med det første. Løp og ritt melder om rekordoppslutning.

Løpe- og syklebølge

- Løpebølgen er på vei oppover så det suser, ikke minst i Norge, bekrefter løpeguru Jack Waitz.  - Oslo Maraton ligger langt foran antall påmeldinger i forhold til påmeldinger, og trendene er stigende stort sett over alt. Om det varer for evig er veldig vanskelig å si, men løping er iallfall veldig in nå.

Gründer og personlig trener Anita Tonne ser samme tendens, og mener treningssentrene nå tenker kreativt for å få egentrenerne som løper og sykler innenfor døra.

- Mange treningssentre følger opp trenden og tilbyr løpe- og sykkeltimer spesielt tilrettelagt for at medlemmene skal trene seg opp mot et bestemt løp, sier Tonne.

           

Kort og intenst

- Generelt innenfor trening vil vi i samsvar med den internasjonale ACSM-rapporten se at intervalltrening får mye fokus, sier Tonne.

Det som kjennetegner intervalltrening, også kalt høyintensitetstrening (HIT), er korte sekvenser med høy intensitet etterfulgt av korte sekvenser med lav intensitet, gjerne med varighet opp mot 30 minutter.

- Vi ser tydelig HIT-trenden her hjemme både på treningssentre gjennom lansering av nye gruppetreninger som baserer seg på dette prinsippet, samt tilbudet om løpetrening og ulike sykkeltimer basert på samme prinsipp, sier Tonne.

Anita Tonne.
Anita Tonne.

Back to basic

- Innen styrke er det fortsatt ”back to basic” som gjelder, enten det heter Crossfit eller noe annet. Tilbudene innen mobilitet- og bevegelighetstrening kommer fortsatt til å vokse, enten det er i form av nisjestudioer eller tilbud innen gruppetrening på treningssentrene, sier Tonne.

 Sats melder om økt interesse for basistrening blant sine medlemmer.

-  Vi merker at basistrening blir stadig mer populært. Knebøy og markløft kombinert med dynamisk oppvarming ser vi at flere medlemmer gjør på egen hånd. Tidligere var det gjerne de som benyttet personlig trener som trente på denne måten, men nå har det spredd deg til en større del av medlemsmassen, sier Randi Christensen, ansvarlig for gruppetrening i Sats Norge.

-  Bodypump, med kombinasjonen generell styrketrening og høy puls, har vært på topp i et par år. Nå har vi, som en respons på den store basistrenden, blant annet lansert Performance, som er basert på og inspirert av friidrett, styrkeløft og turn.     

Holistisk trening

Men det er ikke bare de fysiske musklene som skal trenes denne høsten.

-  Det er en svært tydelig trend i retning av økt fokus på mental helse, sier Tonne.  -  Det er en spennende utvikling når begreper som mindfulness, coaching og fysisk trening krysser hverandre. Denne holistiske tankegangen tror jeg definitivt er kommet for å bli, og jeg tror vi bare har sett starten av den.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.