–That’s the price you have to pay to play football, ropes det på gebrokkent engelsk ute på banen.

Hvem trener Antoni Ordinas Pou henvender seg til på fotballbanen i Bærum er uvisst, for sekunder senere har han konfrontert en ny spiller. Ordinas Pou, som blant annet har trenerbakgrunn fra den spanske klubben Atlético Baleares, trener Stabæks juniorlag på andre året nå. Han mener spillerne har en god fysikk. De må bare få med seg hodet.

Mer komplekst enn langrenn

– Tre, seks, ni!

Ordinas Pou roper enkle regnestykker til spillerne som spiller i lag to og to. Ut ifra om summen er partall eller oddetall skal de løpe enten til høyre eller venstre. Fordi fotball er et taktisk spill, som utover hurtighet krever motorikk, teknikk og spillforståelse, gjør de øvelser som involverer mange elementer på en gang. Pål Berg som er utviklingsansvarlig i klubben, er ikke helt enig i forrige ukes utspill fra Olympiatoppen om at fotballspillere spiller for mye og trener for lite.

– Fotball er mye mer komplekst enn for eksempel langrenn, kulestøt eller sykling. Du har ti medspillere og 11 motspillere du skal forholde deg til. Da skal man utvikle langt mer enn oksygenopptak og teknikk, sier Berg og fortsetter:

– Martin Ødegård (Strømsgodsets stortalent, journ.anm.,) for eksempel har eksepsjonell teknikk og balanseferdigheter samt spillforståelse, men han løper ikke lengre eller raskere enn mange andre, sier Berg.

Motivert hybelboer

Harald Holter (18) sitter på en fotball på sidelinjen og ruller støl muskulatur. Han spilte a-lagskamp igår og skal restituere med jogging og tøying. At han flyttet fra Grue i Hedmark til Bærum for å gå på NTG og spille fotball, mener Berg innebærer en forpliktelse som vitner om riktig motivasjon. Han ønsker flere spillere med lignende motivasjon og drivkraft.

Video talentutvikling
00:00
Publisert:

– Det betyr ikke nok for dem til at de fighter for å komme inn i troppen. Nedover i Europa betyr det å få spille proffotball trygghet, mat og sikkerhet for familien, sier Berg som mener det økonomiske styrer mye av motivasjonen.

– Våre juniorspillere velger ofte å gi opp fotballkarrieren hvis de ikke får tippeligakontrakt. Betalte studier i USA med fotballstipend er et godt plaster på såret. Resten går rett på videre utdannelse kombinert med spill i lavere divisjoner.

Atletisk norsk ungdom

Etter to timer skole har guttene en treningsøkt hver dag klokken 10.00. Vi tester høyde og vekt for å oppdage vekstfasene som gjør at vi må regulere treningen.

– Hvis spilleren er moden og ligger langt foran fysisk, hender det vi flytter ham et hakk opp, men da er det også åpent for å flytte ham ned en gruppe igjen, forklarer Berg.

MER LIDENSKAP. Stabæks spanske juniortrener, Antoni Ordinas Pou ønsker mer energi og lidenskap fra spillerne. Kapasiteten kommer til kort når de må tenke mener han.
MER LIDENSKAP. Stabæks spanske juniortrener, Antoni Ordinas Pou ønsker mer energi og lidenskap fra spillerne. Kapasiteten kommer til kort når de må tenke mener han. (Foto: Thomas Haugersveen)
Ute på banen er treningen avsluttet og guttene lunter mot garderoben. Ordinas ser ut til å ha fått ned pulsen noen hakk nå.

– Du må være skuespiller der ute, sier han om det energiske showet han nettopp har vist oss.

– Fysisk er det mange her som er en Cristiano Ronaldo, men de må få med seg hodet. De løper rundt i sin egen verden. Så spør jeg: «hvorfor gjorde du akkurat det?», så trekker de på skuldrene og sier de vet ikke. Jeg vil ha mer lidenskap, sier han.

Ordinas er likevel imponert over det allsidige aktivitetsnivået til norsk ungdom.

– De sykler til skolen, og har masse aktiviteter i skolegården. Norsk ungdom er veldig atletiske, sier han.

I klubben vil han gjerne spesialisere tidligere.

– Dette er ingen barnehage, vi må forbedre kvaliteten på spillerne allerede i 6–12 årsalderen. Det er da det skjer. Det er da du lærer mest.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.