–Meldingene vi har fått, viser at bestanden øker. Det trenger norske jegere, for de siste årene har det vært elendig, sier kommunikasjonssjef i Norges Jeger og Fiskerforbund, Espen Farstad.

Rypene frøs ihjel

Nedgangen for rype og skogsfugl begynte i 2008, etter en rekke gode år i hele landet. Det gikk én vei og i 2012 førte den elendige rypebestanden til totalfredning flere steder, eller begrensninger av antall jegere som fikk slippe til. Ifjor tok bestanden seg opp noe og 82.700 nordmenn jaktet småvilt, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Hva som ligger bak slike enorme bestandsvariasjoner er sammensatt. Småvilt og små­gnagere følger hverandre i ganske årvisse sykluser. De siste årene har det vært lite små­gnagere, og predatorene – altså rovfugl og rovvilt – har spist rype- og skogsfuglkyllingene i stedet. Samtidig er jegere også en predator som bør vise hensyn i skrantende år. Været spiller også en betydelig rolle. I 2012 frøs blant annet rypekyllingene ihjel under en frostperiode like etter klekking i juni.

Store kull

Men i år er det i ferd med å snu.

– Det har vært smågnagerår i store deler av landet. Det har også vært en fin klekkesesong med jevnt næringsgrunnlag for fuglene, sier Farstad.

«HUSK KART OG KOMPASS». Kommunikasjonssjef i Norges Jeger og Fiskerforbund, Espen Farstad.
«HUSK KART OG KOMPASS». Kommunikasjonssjef i Norges Jeger og Fiskerforbund, Espen Farstad.
Selv om de offisielle takseringsresultatene ikke kommer før 1. september, har rapportene fra landets fjellstyrer vært positive så langt.

– Det generelle bildet er at det er store kull, gjerne 10–14 ryper. Det blir nok ikke noe kronår, det var for lite stamfugl i terrenget etter den dårlige perioden, men det ser ut til å bli betydelig bedre enn de siste årene.

Utsiktene er gode i fjellet i Sør-Norge, men også i Nord- og Sør-Trøndelag, der det har vært elendig de siste to årene. I Nord-Norge likeså. Også skogsfugl­bestanden forventes å være mye bedre enn på lenge.

Det er nesten 100.000 jegere som nå gjør seg klare til jaktstarten 10. september. Husk kart og kompass, er Farstads eneste råd.

– Poenget med jakt er å gå utenfor stier og velge ruter der det er lite folk. Ikke alle er vant med det og hver høst er det mange som går seg vill. Husk at det blir fort mørkt nå på høsten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.