I følge en ny studie publisert i denne månedens Medicine & Science in Sports & Exercise kommer det fram at trening øker vår toleranse for smerte.

I alt 24 unge, friske og utrente testpersoner deltok i studien. De fikk målt smerteterskelen, før de ble delt i to grupper på 12, hvor den ene gruppen skulle gjennomføre et seks ukers treningsprogram, og den andre skulle leve som før. Treningsprogrammet besto av sykling tre ganger i uken i 30 minutter på 75 prosent av maksimalt oksygenopptak.

Varer utover treningsøkten

Det er kjent at trening frigjør stoffer som endorfiner, og at de bidrar til å minimere opplevelsen av smerte. Inntil nylig har man trodd at effekten varte kun under selve økten og en liten halvtime etterpå. Denne studien viste imidlertid langt større effekt.

Etter seks uker fikk deltagerne målt smerteterskelen igjen. Det viste seg at tidspunktet de begynte å føle smerte på var det samme. Smerteterskelen var dermed uforandret, men evnen til å holde ut smerten hadde blitt større for de som hadde gjennomført treningsprogrammet. De holdt ut den ubehagelige aktiviteten mye lenger enn før treningsperioden, og det var de deltagerene som hadde vist mest fremgang med treningen som hadde økt tolereansen mest.

Forandringene skjer i hjernen

Fordi treningen hovedsaklig var benaktivitet og smerteterskelen ble testet i armene, mener forskerne det gir en klar pekepinn om at det må være i hjernen endringene skjer.

-Resultatene gir oss åpenbare tegn på at dess lenger vi gjør et treningsprogram, desto mindre ubehagelig vil det oppleves over tid, selv om vi øker innsatsen, som med disse syklistene. Fordi hjernen begynner å akseptere at vi er tøffere enn vi trodde. Detmed tillater den oss å holde ut litt lenger, til tross for at smerten ikke oppleves som mindre forklarer professor Matthew Jones ved Universitetet i New South Wales, som ledet studien, til New York Times.

BEHANDLER SMERTE: Naprapat Martine Gledtisch behandler muskelrelaterte smerter og forklarer at det er hjernens måte å registrere berøring på. FOTO: Gorm K. Gaare
BEHANDLER SMERTE: Naprapat Martine Gledtisch behandler muskelrelaterte smerter og forklarer at det er hjernens måte å registrere berøring på. FOTO: Gorm K. Gaare (Foto: GORM K GAARE)
 

Folk med kroniske smerter er mer sensitive

Naprapat ved Naprapatlandslaget Majorstua, Martine Gledtisch forklarer smerte slik.

-Smerte er en tolkning av signaler i hjernen. Hvor det registreres om en berøring er lett, hard eller smertefull. Fordi trening gir en belønning i form av blant annet velvære og framgang, kan kroppen venne seg til det, og vi øker og toleransen for smerte.

Hun forklarer at folk med kroniske smerter er generelt mer sensitive for å få smerte andre steder.

-Fordi deres smerte er vedvarende og ikke forbindes med belønning blir de mer sensistive for smerte, forklarer hun.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.