–Bra!

Personlig trener Mauricio Kjeldner (29) skryter av komponist og pianist Tove Kragset (39) idet hun tar et styrkeløft. Han retter litt på holdningen hennes og legger en stang lett på ryggen for å rette den ut.

Fulgte etter

– Jeg føler meg som en frosk, responderer Kragset, og ler.

Da hun meldte seg inn på Elixia i 2010, fikk hun to timer med personlig trener (PT) med på kjøpet.

– Jeg ble tilfeldig satt opp, og det fungerte. Jeg merket fra første time hvor motiverende det var. Nå når jeg forsøker å trene alene hører jeg Mauricios stemme inne i hodet som sier «en til».

I fire år har hun fulgt Kjeldner.

FAST FØLGE. I fire år har komponist og pianist Tove Kragset vært fast kunde hos personlig trener Mauricio Kjeldner.
FAST FØLGE. I fire år har komponist og pianist Tove Kragset vært fast kunde hos personlig trener Mauricio Kjeldner. (Foto: Skjalg Bøhmer)

– Da jeg skiftet arbeidssted fulgte hun etter. Det samme skjedde da jeg begynte å jobbe her igjen, da meldte også hun seg inn igjen, forteller han.

Tette bånd

Det er flere grunner til at vi utvikler tette bånd til den personlige treneren vår, ifølge Frank Abrahamsen, førsteamanuensis ved Norges idrettshøgskole og forfatter av boken «Personlig trener».

– Man gjør noe nyttig sammen som er av betydning for begge. En god PT bruker ikke tid på mye annet enn treningstimen, og å få fullt fokus fra en person er kanskje uvanlig for mange. I tillegg er det ofte attraktive mennesker som jobber i treningsbransjen. Alt dette kan bidra, forklarer han.

Det er PT-ene med kunder som stadig kommer igjen som klarer å skape en relasjon uten å gå over grensen, ifølge Abrahamsen. Han mener det skaper motivasjon å føle relasjon til den man jobber med, men advarer mot for nære forhold.

– Det kan godt være nært og trygt, men det skal være profesjonalitet i det. En profesjonell PT finner en fornuftig balanse mellom den passende distansen og det å være en betalt treningsveileder – eller treningskompis, om du vil.

Vanskelig balanse

Foredragsholder Cecilie Thunem-Saanum har spesialisert seg på rådgivning om kommunikasjon og tidsbruk. Hun har flere personlige trenere på kundelisten sin. De forteller henne at de blir mentalt slitne fordi de kommer så tett på klientene.

FOREBYGGER. -Jeg bruker kroppen i jobben, og velger å se på treningen som forebygging av skader og helseplager, sier Tove Kragset.
FOREBYGGER. -Jeg bruker kroppen i jobben, og velger å se på treningen som forebygging av skader og helseplager, sier Tove Kragset. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– PT-en kan ha et titall slike klienter som de får vite «alt» om. Vanlige folk vil ikke bare ha treningen. De får etterhvert en relasjon, de gleder seg til å se treneren og vil ha det gøy.

Det kan slå begge veier, ifølge kommunikasjonstreneren.

Hun sammenligner situasjonen med å få ny kjæreste. Det er viktig at du har valgt «den rette» PT-en.

– I begynnelsen viser du deg fra din beste side. Når dere er blitt vant til hverandre kan det slå ut enormt bra. Det kan bli dynamikk og flott progresjon, men jeg ser også faren i at det kan bikke andre veien. Blir du for godt kjent, kan utviklingen stagnere. Det er livsfarlig å begynne å slappe av og ta kunden for gitt.

– Og når skal du slå du opp med en PT?

– Det tror jeg du merker veldig raskt. Vi mennesker vil bli sett og hørt. Idet vi føler vi ikke gjør det, blir vi frustrerte.

Møter forståelse

Tove Kragset kommer neppe til å slå opp med sin PT.

– Han bidrar med riktig motivasjon, gjør treningen lystbetont og forstår hva jeg vil oppnå, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.