I dag disputerer lege Hilde Moseby Berge på studien Det norske idrettshjertet. Hjertescreening av 595 profesjonelle fotballspillere. I samarbeid med kolleger ved Senter for Idrettsskadeforskning på Norges Idrettshøgskole har hun blant annet funnet at deler av hjertescreeningen av fotballspillere, som er påbudt av UEFA og NFF, er overflødig.

Vanskelig å lese EKG riktig

En vanlig screening består i dag av tre undersøkelser: EKG (registrering av hjertets elektriske aktivitet) under hvile, ultralyd (ekko) av hjertet, og blodtrykksmåling.

Moseby Berge fant at ultralyd ikke gir informasjon utover det et EKG avdekker. En ekkoundersøkelse (ultralyd) må gjennomføres av en hjertespesialist, og er mer tidkrevende enn en EKG som kan gjennomføres av leger. Dermed blir det både enklere og billigere å screene dersom man dropper ekko ved screening konkluderer Moseby Berge.

Konklusjonen underbygges av forskere i London og Qatar, som også har funnet at ekko ikke er nødvendig.

Utfordringen er at forskere verden over ikke er enige om hva som er normale og unormale funn på EKG, og i Norge er det svært få som følger med på denne diskusjonen hevder Moseby Berge, og forklarer.

-Det er viktig at den som leser EKG leser informasjonen riktig. Det som kan leses som tegn på forstadie til hjerteinfarkt kan være helt normale funn hos en idrettsutøver.

Høyt blodtrykk

I sin doktoravhandling har Moseby Berge vist at blodtrykksmåling er den viktigste undersøkelsen for å oppdage økt risiko for hjertesykdom hos spillere.

Her fant de at mange av spillerne hadde høyt blodtrykk døgnet rundt. Moseby Berge kan ikke konkludere med årsaker, men antyder at det kan være stressrelatert.

- Å spille fotball på toppnivå er jo forbundet med mye stress, med laguttak, hyppige kamper også videre, sier hun.

Hvilke konsekvenser har høyt blodtrykk hos idrettsutøvere?

-Høyt blodtrykk kan over tid føre til økt belastning på hjertet, som vokser og blir «for» stort. Da må aktiviteten reduseres.

Skeptisk til screening

I tillegg til å presentere sin doktorgradsavhandling skal hun holde et foredrag om hjertescreening hos atleter med problemstillingen; Hva skal vi gjøre og hvilke populasjoner skal screenes. Selv om hun er overbevist om at screening er kommet for å bli er hun skeptisk til at alle skal screenes.

- Det vil føre til at mange får en diagnose de må leve med uten at vi med sikkerhet vet at den vil føre til alvorlig hjertesykdom og død hos den enkelte idrettsutøver sier hun.

-Vi trenger store internasjonale studier for å finne gode svar på disse spørsmålene. På kort sikt er det likevel viktigst å gi opplæring i hjerte- og lungeredning og sørge for at hjertestartere er tilgjengelige. Vi vet at det redder liv sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.