–Jeg fikk velge akkurat hvilken tomt jeg ville ha, og jeg fikk sette de kravene jeg trengte for å få trent slik jeg må.

Topplangrennsløper Martin Johnsrud Sundby har skaffet seg tomt i et nytt hyttefelt på Sjusjøen ved birkebeinerbakken Panorama. Fortsatt ligger området uberørt, men rett etter verdenscupavslutningen i Falun i mars neste år, håper Sundby å sette første spadetak i jorden på hyttetomten. For å få langrennskjendisen til å velge tomt i hyttefeltet på Sjusjøen, har Jan-Thore Hemma i grunneierlaget Brøttum Almenning lovet Sundby både toppreparerte løyper og «monsterbakke».

– Jeg er avhengig av optimalt preparerte løyper. Det får jeg nå. En meter utenfor hyttedøren, sier Johnsrud Sundby.

Han satte også krav om å få bruke den gamle slalåmbakken i birkebeinerbakken som treningsfelt.

– De prepper slalåmbakken, slik at jeg kan ha motbakketrening i forkant av Tour de Ski, sier langrennsløperen.

VINNER. Martin Johnsrud Sundby vant verdenscupen sammenlagt i fjorårssesongen. Her går han over målstreken etter å ha gått 15 kilometer i Verdenscupen i Falun. Foto: Jonathan Nackstrand, AFP/NTB Scanpix
VINNER. Martin Johnsrud Sundby vant verdenscupen sammenlagt i fjorårssesongen. Her går han over målstreken etter å ha gått 15 kilometer i Verdenscupen i Falun. Foto: Jonathan Nackstrand, AFP/NTB Scanpix (Foto: Afp)
Tour de Ski er en rekke løp etter mønster av Tour de France som avholdes i romjulen og første uken på nyåret. Avslutningsetappen går i Val di Fiemme. Den avrundes med tre kilometer med 400 høydemeter stigning i den såkalte Monsterbakken.

Hverken Sundby eller Hemma i Brøttum Almenning vil si noe om tomten er rabattert for å få langrennstoppen dit.

– Jeg har fått en ok pris på tomten, men det viktigste var å få velge tomt tidlig, og få ha innflytelse på utviklingen av langrennsløypene i området, sier Sundby.

Birkebeinerkunder

Hemma er ikke ukjent med å ha ivrige skiløpere som hytte­kjøpere i området. Brøttum Almenning som administrerer 181 grunneieres tomteområder på Sjusjøen, har allerede hytter på 900 tomter rundt birkebeiner­løypene. Det nye feltet i birkebeiner­bakken består av 100 tomter, men i første omgang skal 12 tomter legges ut for salg.

– De aller fleste kundene mine er birkebeinere. De vil ha kort vei til løypenettet for å forberede seg til løpet. Skisporten har medvind som aldri før, sier Hemma. Han og de andre utbyggerne på Sjusjøen, som Pihl as og Sjusjøen Utvikling, hvor Åge Skinstad og Bjørn Dæhlie er blant eierne, samarbeider om å markedsføre området.

Kraftig vekst i Vinje

Selv om Sjusjøen har vokst godt på den økende langrenns­interessen de siste årene, er Vinje kommune i Telemark den absolutte vekstvinneren i antall igangsatte hytter, ifølge statistikken.

Rauland ligger som Sjusjøen rundt 20 mil fra Oslo. Bare i løpet av de siste fire årene er det satt opp 1093 hytter i kommunen som har store deler av Hardangervidda nasjonalpark innenfor sine grenser. Totalt har kommunen rundt 4700 hytter.

En stor andel av hyttefeltene er blitt etablert og utviklet av Rauland Invest, med Stein Birger Johnsen i spissen. I mai fikk han godkjent en ny reguleringsplan for 400 tomter i kommunen.

– Dette er en villet utvikling. Husk at det er god plass her. Vinje er Norges fjerde største kommune, og det er fortsatt bare rundt to prosent av arealet som er utbygd, sier Johnsen.

Årsaken til den kraftige hytteveksten i Vinje er sammensatt, ifølge Johnsen.

– Vi har markedstilpasset oss, slik at det er bra kvadratmeterpris på hyttene. Og så har området mye å by på hele året. Vi har også investert en del i skisenteret i Rauland, sier han.

Skisenteret omsatte for nær 18 millioner kroner ifjor. På Finn.no ligger det få hytter ute for salg i Vinje, og den dyreste hytta for salg er rundt fem millioner kroner. Det er svært langt unna pristoppen i fjellhytteområder som Geilo, Norefjell og Trysil.

– Hos oss er prisene forholdsvis lave, selv om 2,5 millioner kroner for noe du egentlig ikke trenger, er kjempemye. Dette bidrar til godt nysalg av hytter. Det er også lite resalg av hytter i området, så det betyr at folk blir, sier Johnsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.