Over en periode på 10–15 år har forskere ved Høyskolen i Halmstad i Sverige studert idrettsutøvere og sett på sammenhengen mellom stress og idrettsskader. Studiene viser blant annet en høyere forekomst av skader hos dem som jobber ved siden av.

– Vi ser at en del tar med seg stresset fra jobb og inn i idretten. I den gruppen ser vi signifikant flere skader, sier professor i idrettspsykologi ved Høgskolen i Halmstad, Urban Johnson.

Anerkjent av IOC

Johnson har gjennomført studiene sammen med stipendiatene Andreas Ivarsson og Ulrika Tranæus. Ved hjelp av blant annet spørreskjema og samtaler med idrettsutøvere har de kommet frem til resultatet.

– Vi snakket med idrettsutøverne om opplevelser av psykologisk natur som skjedde før skaden inntraff. Som for eksempel turbulens på jobb, konflikter i hjemmet og så videre, sier Johnson. Mellom 500 og 1000 personer er blitt intervjuet til studien. Forskningsresultatene viser at skaderisikoen kan reduseres gjennom mindfulness og annen mental trening.

I april i år ble teamet bak studien invitert til å presentere den på en idrettsmedisinsk konferanse i regi av Den internasjonale olympiske komité, IOC. I etterkant har IOC spurt om de kan lage en informasjonsvideo med skadeforebyggende tiltak for toppidrettsutøvere fra et psykologisk perspektiv.

«Det er ikke buddhisme»

Mental trening har lenge vært tilstede i idretten, men det har tatt lang tid før skepsisen har begynt å avta. Johnson tror mental trening er på god vei til å etablere seg i Vesten nå.

– Det er jo ikke buddhisme. Mental trening har integrert seg som en vestlig greie nå. Å stoppe opp og bare være i nuet for en kort periode er noe alle har behov for. Ofte har det en tydelig stressforebyggende effekt. For toppidrettsutøvere er det viktig å lære seg å slappe av for å øke evnen til å konsentrere seg på vesentlige oppgaver, sier Johnson.

Stillhet er ikke nødvendig

Stipendiat ved NIH, Anders Meland er aktuell med mindfullnessboken «Stillhetens råskap».

Han er i gang med en doktorgradsarbeid der de måler effektene på prestasjon på jagerflypiloter og toppidrettsutøvere.

– Mindfulness handler om å være bevisst på virkeligheten, som for eksempel kjenne etter når du behøver hvile.

– I en hektisk hverdag kan det fremstå overveldende med enda en forpliktelse, hvor mye mindfulness trenger man til daglig ?

– Forskning viser at fem minutter har positiv effekt. Å gjøre det om morgenen kan være noe du får effekt av resten av dagen.

– Man kan inkludere det i treningen sier du. Hvordan gjør man det på støyfulle treningssentre?

– Det behøver ikke å være stille for å være oppmerksom på hva som skjer i kroppen og i hodet. Mindfulness handler ikke om kontinuerlig tilstedeværelse, men om et fleksibelt fokus og å kunne koble på og være tilstede i det man gjør.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.