Norges Idrettshøgskole utmerker seg som et forebilledlig forskningsmiljø når en australsk kåring inkluderer to av studiene blant de 15 beste i verden innenfor feltet fysioterapi. Det var studiene om bekkenbunnstrening og forebyggende trening for kneskader som sørget for kåringene.

Studiene er valgt ut fra databasen PEDro, som inneholder 28.000 artikler.

Reduserte skadene med 50 prosent

Studien, med tittelen Exercises to prevent lower limb injuries in youth sports: cluster randomised controlled trial  tok for seg forebygging av idrettsskader hos unge håndballspillere. Dette var en del av Odd-Egil Olsens doktorgrad som han avla ved NIH i 2005. Artikkelen er skrevet sammen med fire NIH-ansatte, professorene Lars Engebretsen, Ingar Holme og Roald Bahr og førsteamanuensis Grethe Myklebust.

Studiens viktigste funn var at strukturerte oppvarmingsprogrammer effektiv kan forebygge kne- og ankelskader hos unge idrettsutøvere.

-Ved hjelp av en intervesjonsgruppe bestående av 958 håndballspillere og en kontrollgruppe bestående av 879 spillere fant vi at man reduserte skadeforekomsten med 50 prosent hos de som gjennomførte en strukturert oppvarming, sier Grethe Myklebust.

Før denne studien hadde Myklebust gjennomført en studie som viste en reduksjon av korsbåndsskader hos håndballspillere ved hjelp av forebyggende tiltak.

I fjor publiserte Myklebust og hennes kolleger en artikkel i British Journal of Sports Medicine, som viser at skadeomfanget er halvert siden 1998. I sesongen 2010/2011 ble ett av fire lag rammet av korsbåndskade, mot annethvert lag i sesongen -98/-99.

I år lanserte IOC appen Get set, som er en skadeforebyggende app utviklet i samarbeid med Senter for Idrettsskadeforskning ved NIH.

Forebilledlig bekkenbunnsforskning

Sammen med NIH-professor Ingar Holme og urolog ved Rikshospitalet, Trygve Talseth, står rektor ved NIH, Kari Bø, bak den andre kåringen. Studien fra 1999, Single blind, randomised controlled trial of pelvic floor exercises, electrical stimulation, vaginal cones, and no treatment in management of genuine stress incontinence in women, var den første studien av hvilken effekt forskjellige typer trening av muskulaturen i bekkenbunnen har på stressinkontinens.

Forskerne viste at trening av bekkenbunnsmuskulaturen var mye mer effektivt enn elektrisk stimulering av muskulaturen og vaginalvekter.

Juryen omtaler studien som begynnelsen på den evidensbaserte fysioterapien innenfor kvinnehelse.

Kari Bø er ansett som en av verdens ledende eksperter på forskning innen bekkenbunnproblematikk og -trening og jobber stadig med forskning på området.

-Det er veldig hyggelig å få berømmelse for studiene vi gjør, vi bruker mye tid på forskningen vår ved NIH og det er bra at vi har en kunnskapsminister som har ambisjoner om at Norge skal være blant de beste forskningsmiljøene i verden sier Kari Bø.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.