I følge en artikkel om styrketrening, utarbeidet av Olympiatoppen er det to hovedgrunner til at langrennsutøvere bør trene styrke.

1. Det bedrer teknikken og dermed arbeidsøkonomien.

2. For å bedre hurtigheten og dermed vinne spurtoppgjør.

Ligner bevegelsene i langrenn

Bedret arbeidsøkonomi er nok mest relevant for mosjonister. I artikkelen begrunnes det med at manglende styrke fører til at man ikke klarer å utføre god skøyte -eller staketeknikk i terreng hvor det er mest naturlig.

I perioden før skisesongen kan det derfor være hensiktsmessig å bygge opp litt styrke, for så så vedlikeholde med en økt i uken under sesongen.

Naprapatlandslaget ved Didrik Hermansen og Martine Gleditsch har satt sammen et styrkeprogram for langrennsløpere, i slynger og med egenvekt.

-Øvelsene fremkaller diagonale bevegelser, balanse og styrke. De er funksjonelle, og ligner dermed bevegelsene i langrenn. På denne måten får du trent mange av musklene som er involvert i henholdsvis diagonalgang, staking og friteknikk, sier Hermansen.

Fem styrkeøvelser for langrennsløpere

1. SUPERMANN

Trener: Mage, skuldre og rygg, som er sentrale muskelgrupper i staking og diagonalgang.

2. SKRÅ CRUNCH

Trener: Her får du tak i de skrå magemusklene som forbedrer den diagonale bevegelsen. Pass på at du bruker magemsuklene og ikke hoftene når du trekker bena til deg.

3. GÅENDE UTFALL MED ROTASJON

Trener: Her får du full pakke med balanse, diagonal bevegelse, koordinasjon og tyngdeoverføring.

4. HOPPENDE UTFALL

Trener: Setet, framside og bakside lår, balanse og fraskyv.

5. OPPTREKK

Trener: Kalles også liggende roing, fin øvelse for triceps og rygg, og er bra styrketrening for staking.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.