En ny amerikansk langtidsstudie knuser myten om at løping er skadelig for knærne. Tvert i mot kan det virke forebyggende, skriver det amerikanske løpemagasinet Runners World. 

Stor studie

Forskere ved Baylor College of Medicine i Texas analyserte data fra 2683 forsøkspersoner i en langtidsstudie kalt "The Osteoarthritis Initiative".

Åtte år etter studien startet opp, rapporterte deltagerne om hva som var deres hovedaktivitet gjennom fire alderssteg, 12-18, 19-34, 35-49 og 50 og eldre. Hvis deltagerne oppga løping som en av de tre hovedaktivitetene i en av periodene ble de klassifisert som løper på det tidspunket i livet.

I tillegg ble det tatt røngten av knærne til deltagerne, og de skulle rapportere om symptomatisk smerte. To år senere tok de nye røngten.

Ved hjelp av disse diagnosekriteriene fant forskerne forekomsten av knelslitasje fordelte seg slik:

22,8 prosent av løperne hadde kneslitasje

29,8 prosent som ikke hadde vært løpere hadde slitasje.

Løping gir mindre belastning

En interessant faktor er at gjennomsnittsalderen til deltagerne var 64,7 år.

Forskerne konkluderte med at mosjonsløping ikke er skadelig for knærne, og kan til og med virke forebyggende mot kneslitasje. I tillegg motbeviser studien oppfattelsen av at løping skader eller framprovoserer kneskader.

En større studie som ble publisert i fjor viste at løpere hadde halvparten så stor forekomst av kneslitasje som gåere. En av teoriene var at løpere har en gjennomsnittlig lavere BMI, som gir mindre belastning på kneet.

Mens en annen studie foreslo at løping gir kortere kontakttid med bakken som resulterer i mindre kraft på kneet enn når man går over en gitt distanse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.