En utvidet formulering av det gamle greske uttrykket «alt med måte» er «for lite og for mye forderver alt».

Utrykket er fortsatt høyaktuelt. Til og med når det gjelder det livsnødvendige oksygenet. Ved oksygenmangel vil vi dø av kvelning, blir det for mye oksygen blir det giftig for cellene våre. Det samme gjelder for trening. I dette innlegget skal vi ta for oss konsekvensene av overtrening og hvordan du kan unngå det.

Varier intensiteten

Generelt er det slik at jo bedre treningsgrunnlag man har, jo mer trening vil man tåle. En utrent som begynner å løpe ti timer i uka, vil raskt få overbelastning og skader, derfor er det viktig med riktig progresjon.

Forrige helgs suverene dobbeltvinner på Beitostølen, Martin Johnsrud Sundby, vil komme opp mot 1100 treningstimer i år. Dette er nok opp mot det maksimale av hva kroppen kan tåle av utholdenhetstrening i form av løping eller skigåing. Selv for utøvere på elitenivå. Treningsbelastning etter en økt er produktet av intensiteten og varigheten av økten. Jogger du i tre timer på lav intensitet kan det være større belastning enn en kort økt med høy intensitet. For mosjonister som allerede trener mange timer er det ikke gitt at prestasjonen blir bedre selv om antall treningstimer øker. I mange tilfeller vil det heller lønne seg å bli mer bevisst på å veksle mellom trening med høy og lav intensitet.

En ting er antall treningstimer, men et annet viktig moment er intensiteten på de ulike treningstimene. Jo høyere intensitet jo mindre skal det til før det blir for mye trening. Studier har vist at selv eliteutøvere i utholdenhetsidretter ikke gjennomfører mer enn 20–25 prosent av treningsøktene med høy intensitet.

Svingninger i hvilepuls

Den siste tiden har det blitt mulig å registrere pulsen for hvert hjerteslag (RR-intervaller), med vanlige pulsklokker. Dette har igjen gjort det mulig å måle svingninger i hvilepulsen over tid. Slike svingninger har vist seg å være en god markør på graden av aktivitet i de ulike delene av nervesystemet. Når vi er godt restituert, øker aktiviteten i den «parasympatiske» delen av nervesystemet. Dette fører normalt til større svingninger i hvilepulsen.

Problemet med å trene for mye

På en forenklet måte kan vi si at når vi trener brytes kroppen ned og muskelceller ødelegges. Jo hardere vi trener jo større ødeleggelser blir det. Mellom hver økt vil cellene repareres og forsterkes slik at de blir bedre rustet til å tåle belastningen neste gang. En forutsetning for god fremgang er at man har et godt forhold mellom belastning og restitusjon. Dersom man over tid trener så ofte og hardt at cellene ikke rekker å restituere seg mellom hver treningsøkt vil man til slutt ende opp med å bli overtrent. Etter vår mening er det mange supermosjonister som går i fella og trener for hardt og for ofte.

Trener man for mye vil rett og slett treningsfremgangen utebli, og i verste fall ender det med manglende motivasjon, sykdom og langvarige skadeproblemer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.