"Det høres sikkert åndssvakt ut, og mange vil sikkert le. Men tidligere, hvis jeg hadde en dårlig treningsøkt, hvor jeg brente mange sjanser gikk dert veldig inn på meg. I stedet for å gå der i fra med en dårlig følelse legger jeg nå inn 20 baller tre meter fra mål, og sparker alle inn. På den måten lurer jeg hjernen min til å tro at det har vært en god trening, uttalte fotballspilleren Lasse Vibe i et intervju om sin suksess, med den danske avisen Berlingske Tidene, i sommer. Han tilføyde:

"Jeg tenker, kom igjen da, jeg var jo god. Jeg scoret 20 mål på trening. I min underbevissthet tror jeg at det har vært en god trening, og alle de brente sjansene blir liksom glemt. Det høres dumt ut, men det har gitt meg selvtillit og følelsen av å være skarp foran mål."

Det danske nyhetstidsskriftet om forskning, videnskab.dk intervjuet nylig tre professorer om Vibes mentale treningsteknikker.

Suksess skaper drivkraft

-Forskning på området viser at troen på egne evner klart øker våre sjanser for suksess i øyeblikket, men også på sikt. Det skaper drivkraft og gjør oss mer iherdige for å nå våre mål, sier professor i coachingpsykologi og professor ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet Reinhard Stelter.

Testosteron senker stresshormonet

-De forskjellige hormonnivåene påvirker hjernen og våre mentale prestasjoner. Et økt nivå av stresshormon i kroppen forringer våre analytiske evner og gjør at vi tar forhastede beslutninger. Det forringer vår prestasjon. Samtidig gjør det oss også dårligere til å lære fra feedback og kritikk fra omgivelserne, sier Dan Bang, som til daglig forsker nettopp på hvordan vår prestasjon påvirkes av selvtillit og selvsikkerhet.

-Troen på egne evner øker det mannlige kjønnshormonet, testosteron, og senker nivået av stresshormon. Det har en positiv virkning på vår prestasjon.

Tar flere sjanser

-Et høyere nivå av testosteron er forbundet med økt opmerksomhet og gjør at man treffer bedre og raskere beslutninger. Det kan man se hos både idrettsutøvere og børshandlere. Et høyere testosteronnivå er også forbundet med at man er mer villig til å ta sjanser, som nærmere bestemt fremmer prestasjonen, sier Dan Bang.

Også dr.med. og professor i sunnhetspsykologi på Aarhus Universitetshospital og Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet, Bobby Zachariae mener det er hold i Lasse Vibes metode.

-Jeg kan forestille meg at Lasse Vibes metode kan hjelpe han til å tro mer på sine målscoringsevner, sier Zachariae og forklarer:

-Man kan bygge opp troen på egne evner på flere måter. For eksempel når vi observerer andre personer, som vi kan identifisere oss med, utføre en handling med suksess, så økes vår tiltro til egne evner også. Man kan tilsynelatende også øke sin tro på egne evner ved at man på en systematisk måte forestiller seg at man håndterer en gitt situasjon på en hensiktsmessig måte. Jo mer man forestiller seg, at man gør noe med suksess, desto mer blir det faktisk til en slags erfaring, sier Zachariae.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.