Det har lenge vært kjent at det kjemiske stoffet BPA, som forekommer i mat- og drikkeemballasje øker faren for hjerte og karsykdommer og kreft. Forsøk på rotter har vist at det setter ned reprodusksjonsevnen og øker faren for fedme. Dette som følge av langtidseksponering. Nå viser en ny studie at èn enkelt eksponering kan ha umiddelbar innvirkning på hjerte og karsystemet, skriver New York Times.

Økte nivåene 16 ganger

Studien som ble publisert i tidsskriftet for American Heart Association, Hypertension, denne uken, viste stor økning av BPA i urinen etter inntak av soyamelk fra BPA-emballasje. I løpet av to timer viste urinen 16 ganger høyere innhold av BPA, i tillegg økte blodtrykket. Da forsøkspersonene dagen etter drakk soyamelk fra glassflasker, som ikke inneholder BPA, var det ingen merkbar forandring i BPA nivåene eller blodtrykket.

Forskerne anvendte soyamelk i forsøket fordi det ikke inneholder noe som er kjent for å øke blodtrykket, i motsetning til fruktjuicer etc.

Helsepersonell og pasienter bør advares

Professor Karin B.Michels som er ekspert på BPA, men ikke deltagende i studien, sier at enkelttilfeller av økt blodtrykk ikke er spesielt skadelig, men funnene viser at gjentatt eksponering over tid kan bidra til hypertensjon som er en av risikofaktorene for hjerneslag, hjerteinfarkt og hjertesvikt, og er en av de fremste årsakene til kronisk nyresvikt.

 

Cirka 30 prosent av alle amerikanere har hypertensjon.

-Helsepersonell og pasienter, spesielt hypertensjon og pasienter med hjerte og karsykdommer bør bli gjort oppmerksomme på de potensialle farene for økt blodtrykk ved inntak av mat og drikke fra BPA-emballasje, sier Dr. Yun-Chul Hong, som er en av forfatterne av studien og direktør for institiutt for miljømedisin ved Seoul Nasjonale Universitet

BPA-fritt kan være falsk trygghet

På grunn av økt bevissthet fra forbrukerne, har det nå kommet en del BPA-frie emballasjer på markedet. Disse produktene inneholder ofte lignende kjemiske alternativer, som bisfenol S. En studie publisert i fagbladet, Environmental Health Perspectives, viste at produkter merket som BPA-fri fortsatt hadde kjemikaler med østrogenaktivitet, og noen av disse kjemikaliene var til og med mer farlige enn BPA.

Camelbak er blant de ledende leverandørene av BPA-frie drikkeflasker i Norge. Produktsjef i Wenaas Nordic AS, Øystein Arildsen opplyser at deres drikkeflasker består av følgende komponenter:

Flasken: BPA-free Eastman Titan Copolyester

Lokk: BPA-fri polypropylene

Tut: Medical Grade Silicone

Vet dere at disse komponentene er trygge?

-Vi er 100 prosent sikre på at Camelbak flaskene er fri for giftstoffer, sier Arildsen.

 

Les også:

Swix sak­sø­ker kon­kur­ren­ten Fisch­er og Fi­nor

Fem fine øvelser for langrenn

Syvdoblet karbonforbruk i kulden(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.