Fra den bratte skogen ovenfor riksvei 5 i Sogndalsdalen høres høye gledesrop. Puljevis kommer skikjørere med brede ski susende nedover fjellsiden mens løssnøen fyller opp både lunger og åpne jakkelommer. I ukevis har florlett puddersnø dalt sakte ned fra himmelen og i de dypeste områdene har skikjørerne snø til godt over navlen. På kort tid har Hodlekveskogen blitt et av favorittområdene til norske frikjørere. Hit reiser folk langveisfra for å oppleve unik skikjøring mellom hvite bjørketrær.

Pudderekspress

– Jeg kommer hit ene og alene på grunn av snømengdene og snøkvaliteten. Her er det fantastiske muligheter for ordentlig løssnøkjøring, sier Ingar Rognås som står i en av busslommene langs riksvei 5 og venter på at «Laussnø Expressen» skal ta ham tilbake til skisenteret.

Interessen for skikjøring i Sogndal er blitt så stor at en egen busslinje er satt opp i helgene for å frakte skikjørere tilbake til anlegget etter at de har utforsket snøen i den nærliggende skogen. Etter jobb fredag satte rådgiver Rognås i Union Management seg i bilen utenfor kontoret på Tjuvholmen. Mellom ham og Sogndal ventet nesten syv timer bilkjøring. Rognås er av typen som legger helgeturen dit snøen er best.

Kjører langt etter snø. Ingar Rognås setter seg i bilen i Oslo og kjører til Sogndal.
Kjører langt etter snø. Ingar Rognås setter seg i bilen i Oslo og kjører til Sogndal. (Foto: Thomas T. Kleiven)
– Jeg reiser gjerne litt lenger for å jage etter den dype deilige løse snøen. Det er jo bare å legge til et par timer på Hemsedalsturen. Er du glad i å kjøre ski, er det verdt det, sier Rognås som planlegger å reise til Vestlandet annenhver helg vinteren gjennom hvis snøen holder seg bra utover sesongen.

Selv om busselskapet har satt inn to ekstra busser for å få unna trykket fra de tilreisende gjestene blir ikke busslommene tomme for folk. Tilsammen frakter den over 600 personer helgen gjennom. Den ene fulle bussen etter den andre kjører forbi. Til slutt må Rognås bestille taxi.

– Denne sesongen har det blitt veldig aktuelt å reise over hit fordi snøen er så mye bedre her borte. Men nå er det for mange folk her, sier Rognås.

Bratt utvikling

Da Sogndal fikk sitt første tautrekk i 1970 var det ingen som visste at skogen ved Hodlekve hadde alt en moderne frikjører ønsker seg. Helningen er perfekt, skogen åpen, tilkomsten enkel og snøen både dyp og tørr. Derfor har Sogndal denne sesongen blitt fylt opp med tilreisende skigjester.

– Det har tatt helt av. Vi får gjester fra både Stockholm og Finland i tillegg til at stadig flere kommer fra Østlandet eller på dagstur fra Hemsedal, sier daglig leder i Sogndal Skisenter, Cecilie Grendahl.

De siste årene har vinterturismen i regionen fått seg en klar oppsving. I løpet av hele fjorårssesongen omsatte det lille skisenteret for nesten tre millioner kroner. Hittil denne sesongen er omsetningen allerede på 2,4 millioner kroner. Fortsetter trenden har skisenteret fått inn hele fjorårets omsetning allerede før januar er over. Også hos naboen Sogn Skisenter merkes det hvordan de store snømengdene gjør skikjøring mer populært.

– Til nå har det vært et eventyr. Økningen er på 40 prosent sammenlignet med en gjennomsnittssesong. Vi slår den ene rekorden etter den andre, sier daglig leder Runar Tørvi. Kombinasjonen av mye snø og nye skiområder har ført til at økningen har vært spesielt stor blant dem som kommer langveisfra for å stå på ski i Sogn.

Nesten dypest

– Vi er vant til mye snø i Sogndalsdalen, men dette er ekstremt. Bare en gang før har vi hatt så mye snø, sier Oddvar Selseng.

Siden 1960 har 87-åringen målt snødybder i Sogndalsdalen. Målepinnen bak huset forteller at det nå ligger 220 centimeter snø. Rekorden er 267 cm og Selseng vet at det er i februar og mars det snør mest i Sogndal.

– Vi har mye i vente ennå, sier Selseng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.