Hvordan skal den arme mosjonist forstå smørekunsten, når verdens mest ressurssterke smøreteam smører bort gullet for våre VM-håp? Ansvarlig for langrennsavdelingen ved Sport 1 Storgata i Oslo, Espen Kristiansen, forklarer det med desto høyere nivå, desto mindre blir marginene.

Skriv ned hva du har smurt med når du har gode ski

–Jeg tror at når de virkelig bommer, vil de skiene likevel oppleves ganske bra for en mosjonist. Det er veldig små nyanser i forhold til en knallgod ski og en dårlig ski for landslagsutøverne, forklarer Kristiansen. Han råder mosjonisten til å skrive smøredagbok.

–Folk skriver jo treningsdagbok, skriv smøredagbok også. Har du en dag med kjempegode ski, skriver du ned temperaturen, hva du har brukt, og hvilken snøtype det var, råder Kristiansen.

Basisutstyr

Det behøver ikke være så komplisert sier dere som kan det, men for den som tror at en smørebukk er en fløtekaramell, så er det faktisk det. Hvor begynner man når man når man står der med et par nye langrennsski, som helst skal glides, rubbes og smøres?

–Det første som er viktig, er å skjønne hva merkene de i butikken har målt opp for deg, betyr. Du skal få en oppmålt smørelomme som sier deg hvor langt du skal smøre med de forskjellige smøringene. Grønne og blå smøringer kan man for eksempel smøre lenger med.

Hvilke produkter er essensielle i smørekofferten?

–En kork med sandpapir, rens, fiberlene, voks: blå ekstra, fiolett, en basevoks og en fiolett med fluor som treffer på mer møkkete snøtyper, og en rød voks. Av klister bør man ha universalklister, baseklister, det er viktig for å få klisteret til å sitte, også kan man eventuelt investere i et isklister sier Kristiansen.

Hva med glider?

–For den som ikke er så avansert kan man bare kjøpe en hurtigglider og ellers levere skiene til prepp et par ganger i året.

Løfter skiene en hel verden

For at festevoksen eller klisteret skal sitte er det i følge Kristiansen en fordel med baseklister eller voks.

–Legger du basevoks eller klister i bunn løfter det skiene en hel verden, da får du godt feste som holder lengre, sier han.

Se hvordan du preparerer skiene her.

Slik glider du skiene:

Slik glider du skiene
00:00
Publisert:

Slik legger du festevoks:

Slik legger du festevoks på skiene
00:00
Publisert:

Slik legger du klister på skiene:

Slik legger du klister på skiene
00:00
Publisert:
 

 

Les også:

- 80 prosent av fremgangen skyldes teknikktreing

Så lett klatrer de opp en isvegg

Her er testen på om du er klar for Birken  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.