– Det er The Gathering i Vikingeskipet, minus Red Bull, pluss svette, konkluderer Henning Weider (38).

Muskelprosenten og O2-opptaket er muligens noe høyere enn hos gjennomsnittsdeltageren på The Gathering, Norges største datatreff på Hamar, men ett har de til felles: De liker å konkurrere interaktivt.

Sykler heller inne enn ute

For andre år på rad arrangerer Røde Kors, i regi av Nettverk etter Soning, sykkelkonkurransen Red Bike i Oslo Kretsfengsel. Her møtes innsatte, ansatte og mosjonister til dyst. Sistnevnte dominerer vanligvis landeveiene på denne tiden av året, men når muligheten for å konkurrere åpner seg, tar de gjerne med seg syklene innendørs.

Weider, som til daglig er leder for rehabiliteringssenteret Frisk Bris i Bamble, sykler helst inne. Etter at han investerte i sykkelrulle, har størsteparten av watten blitt produsert i kjellerstuen.

– Det eneste du trenger er internettilgang, sykkelrulle, USB-kabel og et dataprogram så kan du konkurrere mot folk fra hele verden.

– Men hvorfor tråkke inne når det er ypperlige forhold ute?

– Det er spennende og moro med et interaktivt system som gjør at du i løpet av noen timer kan planlegge et klubbmesterskap og konkurrere mot folk fra Spania, Portugal, Nederland og Tyskland.

Denne lørdagen skal han til forandring sitte side om side med sine interaktive konkurrenter, som utgjør alt fra forretningsmenn til kriminelle.

Nulltoleranse for tyvstart

Klokken viser 13.30, og det er snart klart for dagens femte heat. Fra høyttalerne runger Judas Priest «Breaking the Law». 30 syklister rigger seg til på rullene. Gjennom vindussprinklene skimtes såvidt de første skuddene på trærne. For gjengen som sitter linet opp foran den enorme dataskjermen er vårtegnene uten betydning. Her er det ett mål som gjelder: Å komme først gjennom den interaktive ruten fra Skar via Hammeren og tilbake til Skar igjen. Ni kilometer med innlagte og autentiske stigninger.

– Nå ser jeg på ansiktene deres at dere begynner å bli konsentrerte, jeg vil bare ha en ting klart før start, rekk opp hånden de som ikke har forstått reglementet. Her er det nulltoleranse for tyvstart, opplyser dagens speaker, Ingar Wilhelmsen som inntil ifjor var daglig leder for sykkelrittet Styrkeprøven.

– Det er bare fuglesang og diesellukt som mangler. Du får veldig mye ut av denne teknologien, som viser detaljer som topografi, watt og puls. Mye mer enn du klarer å formidle som kommentator, sier Wilhelmsen, som har vært speaker i triatlon, sykkelritt og langrennsløp.

190 i puls

Alle kommer gjennom starten uten disk. Motivasjonen for å delta er høy, og det er fullt trøkk fra første kilometer. Ved passering Maridalen skole har rytterne tilbakelagt tre kilometer, og allerede har mange rukket å tørke svetten både en og tre ganger.

Når Kjetil Haugersveen, som har ledet hele rittet, krysser målstreken på litt over 18 minutter, segner han om på gymsalsgulvet. Etterhvert som de andre deltagerne passerer mål, får han selskap av flere. Snart ligger det strødd trikotkledde ryttere i bekymringsverdige stillinger rundt om i gymsalen i Oslo Kretsfengsel.

– Jeg hadde 190 i puls hele veien, jeg klarte ikke holde igjen, sier Weider som endte på en tredjeplass i sitt heat.

Les også:

Skriv smøredagbok

Trening forandrer kroppens DNA  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Åttetimersdagen