nder NM på ski i Harstad sist helg møtte landets skismørere noe de ikke lenger er vant med: natursnø.

- De fra Sør-Norge kaller det bare «villsnø», ler Willy Olsen i Harstad skikrets.

Han var løypevakt og kunne se enorme glidforskjeller under mesterskapet i nord.

Til nettsiden langrenn.com sa han etter rennet at skismørere ikke lenger behersker natursnø fordi man er blitt så vant til kunstsnø.

- Flere jeg snakket med synes det var vanskelig å få gode ski på dette føre. Det er spesielt gliden det er snakk om, sier Olsen til DN.

Er ikke det litt trist?

- Man kan godt si at det er trist, men det er nå slik det er blitt og noe vi bare må forholde oss til. Når det er så ustabile vintre, er kunstsnøen redningen for skisporten.

  Slitesterk snø

Smøresjefen på det norske landslaget, Knut Nystad, mener Olsens observasjoner er riktige.

- Vi så det også i Falun. Da natursnøen blandet seg med kunstsnøen fikk vi problemer, sier Nystad.

Men Nystad mener ikke dette er trist for skisporten.

- Stort sett alle internasjonale renn arrangeres på kunstsnø. Dette gir jevnere forhold. På kunstsnø er det vanskeligere å få konkurransefordel, snøen er meget slitesterk.

Blant annet gir ikke temperaturforskjeller like store utslag.

- Spesielt mot slutten av sesongen kan solpåvirkning gi enorme utslag på skiene. Natursnøen er lett påvirkelig, kunstsnøen er mer motstandsdyktig, sier han.

  Tester på natursnø

Nystad innrømmer dog at de ønsker å bli bedre på alle slags skiforhold. Nylig har de norske skismørerne testet ski i Trysil – på natursnø – der glid og struktur ble prioritert.

- Vi kjørte blant annet en glidtest på 200-300 meter under forskjellig forhold. Med helt like ski, samme struktur og preparater, så vi at 10 minutter med sol på nysnø gjorde at skiene gled 100 meter kortere. 20 minutter senere, når det ble skygge, så gled skiene like godt igjen.

Nystad mener dette viser hvor vanskelig det kan være å få gode ski på nysnø og vekslende vær.

- Kunstsnø er bra for langrennssporten, vi får ikke slike utslag lenger, sier han.

Knallføre på Birken
00:00
Publisert:

Valser over skaren.
Jevnere og tykkere lag med skare på lavlandet, lokker folk som Jan Erik Blom utenfor skiløypene.
01:30
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.