Det var forrige uke Dagens Næringsliv først omtalte saken.

Stockholm Marathon hadde i år bestemt at hele pengepremiepotten på 250.000 svenske kroner utelukkende skulle gå til nordiske løpere, i det som blir kalt en nordisk landskamp. Satsingen er så omfattende at arrangøren, i motsetning til tidligere år, ikke inviterer andre utenlandske toppløpere, og planen var å heller ikke gi premiepenger til eventuelle vinnere fra andre land enn Norge, Sverige, Finland, Danmark eller Estland.

– Vi vil gjøre det lukrativt for nordiske løpere å stille i Stockholm. Norden trenger det nå, dette er en satsing som kommer til å gå annethvert år som vi tror kan være med å hjelpe utviklingen her i nord, sa presseansvarlig Lorenzo Nesi til DN.

En rekke idrettspersonligheter har reagert, og i svenske medier har debatten rast de siste dagene.

- Dette kan ikke være veien å gå. Man skal vel møte østafrikanerne en gang uansett, sa tidligere olympisk mester i kajakk, Eirik Verås Larsen til DN.

Også tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl var kritisk:

- Dette er første gang jeg hører om noe slikt. Helt intuitivt høres dette helt håpløst ut, en fryktelig dårlig idé.

I morges kom beskjeden om at arrangøren velger å snu.

- Om løpere som ikke deltar i den nordiske landskampen plasserer seg bra, så kommer de til å få prispenger, sier styremedlem David Fridell til den svenske avisen Expressen.

- Planen var å rette oppmerksomheten og ressurser på den nordiske landskampen. Men vi så igår, med tanke på den oppmerksomheten som ble, at det ikke var tydelig. Det forsøker vi å rette på, sier han.

Arrangøren kommer ikke aktivt til å invitere og betale for løpere utenfor Norden og de tror heller ikke østafrikanerne velger å komme. Men om noen skulle velge å løpe, så får de altså penger for seieren allikevel.

Les også:

Start løpesesongen forsiktig

Slik trener du til maraton

Når maraton blir for lett  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.