I morgen skal 51570 løpere forsvare bedrifter og idrettslags ære i Holmenkollstafetten. Løpetrener og fysioterapeut, Knut Jæger Hansen har både løpt og stått på sidelinjen og observert. Han tror mange kan prestere bedre om de bare holder igjen litt.

Store differanser når terrenget endrer seg

Mye folk, og konkurranseinstinkt girer opp mange, men det kan virke mot sin hensikt i stafett. Fra sidelinjen har Hansen sett mang en stafettløper som har måttet gi tapt for sure muskler, etter å ha åpnet for hardt. Spesielt i etapper der terrenget endrer seg.

-Løper du for raskt opp motbakken på for eksempel første etappe slik at du blir stiv, blir det store differanser når du skal ta fatt på nedoverbakken.

Samme kan vel skje om man åpner for hardt i nedoverbakke?

Ja her gjelder det å holde stor frekvens, og slippe deg frempå slik at du ruller nedover.

Alternativt til?

-Hvis du legger deg for mye bakpå og langer ut lander du med foten litt foran. Da får du en såkalt stembevegelse som bremser steget og du blir fort stiv. Ned fra Besserud for eksempel kreves det at man tør å slippe opp og ha rask frekvens uten å gi maks.

Det høres ut som man bør ha gjort dette før?

-Man bør ha trent på det ja.

Kjør stigningsløp som oppvarming

Når man skal løpe så kort og hurtig, er det viktig å prioritere oppvarming. Kjør noen drag som får opp pulsen råder Hansen.

-Jogg litt lett før du kjører 3-4 stigningsløp på 60-100 meter, der du gradvis øker farten.

På veksling kan det fort bli trangt og lang ventetid, hvordan holder man seg varm der?

- Hold deg i bevegelse ved å for eksempel jogge litt på stedet, sier løpetreneren.

Setter ikke seg selv på førstelaget

Hansen har løpt alle stafettene siden han debuterte i 1979, og det er han som står for uttaket av laget for sin bedrift, Idrettens Helsesenter, Best Helse. I år stiller de med to lag, men han setter ikke seg selv på førstelaget. Han tar imidlertid ansvar for den avgjørende siste etappen for andrelaget.

-Siste etappe er på litt over 610 meter og går inn maratonporten med en runde rundt stadion.

Hvordan disponerer man den best?

-Den er ganske kort, men selv her skal man ikke løpe maks fra start, men nesten. Hold stor fart ut, uten at du går tom, sørg for å ha litt krefter på slutten, sier Hansen, hvis lag har 11 i sin klasse som beste plassering. 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.