– Uten å dramatisere så er vi relativt eksplisitte i vårt team; vi nærer stor bekymring for sykkelsporten, sier Finn Skårderud. Sammen med klinisk ernæringsfysiolog Heidi Holmlund jobber han med spiseforstyrrelser ved Olympiatoppen. Grunnlaget for bekymringen bunner i historier om trenere som rasjonerer maten og hakker på utøvere som spiser for mye.

-I stedet for å håndhilse på oss når vi kom til sesongstart tok de oss på magen for å kjenne om vi hadde lagt på oss, forteller Thor Hushovd i dagens avis.

Ikke tro på mytene

I tidsskrifter for sykkelsport skrives det mye om den enkelte utøvers kaloriforbruk. I siste nummer av det britiske sykkelmagasinet Cycling Weekly skrives det for eksempel om tandemsyklistene Charlie Mitchell og Dominic Irvine som i mai satte ny rekord med å sykle mellom Land`s End og John O`Groats på 45 timer, her får leseren oppgitt estimert kaloriforbruk og snittfart. Holmlund og Skårderud tror det økte fokuset fra media og ikke minst alle måleenhetene som følger med sykling er skadelig. 

–Det blir en sånn kvantifisering av livet og kroppen, når du skal telle hvor mye watt og kalorier du har brukt. Spørmålet er om det gir deg relevant informasjon eller om det bidrar til et fragmentert fokus på egen kroppslighet, sier Skårderud. Han advarer mot mytene som oppstår rundt prestasjonsernæring.

–Hvis en utøver mister en kilo eller tre og presterer bedre som følge av det, har det en smitteeffekt. Det er få steder hvor de mytene er sanne. Det er veldig individuelt om vekttap slår godt eller dårlig ut på prestasjonene, sier Skårderud.

 

Olympiatoppens team for spiseforstyrrelser Ernæringsfysiolog Heidi Holmlund og Psykolg Finn Skårderud. Spisefortstyrrelser blant mannlige syklister.
Olympiatoppens team for spiseforstyrrelser Ernæringsfysiolog Heidi Holmlund og Psykolg Finn Skårderud. Spisefortstyrrelser blant mannlige syklister. (Foto: Mikaela Berg)
 

Fleksibilitet er et sunnhetstegn

Skårderud og Holmlund råder mosjonister som lar seg inspirere av toppidrettsutøvere, til å være obs når hobbyen tar over for familieliv.

–Når syklingen blir viktigere enn å leke med lillegutt har det komme til et punkt hvor du skal vurdere dine prioriteringer mener Skårderud, og legger til at mat skal være sosialt.

–Hvis du ikke kan spise sammen med familien eller kollegene dine fordi du er på en diett, så er vi i nærheten av et problem, sier Skårderud.

Men hvis du vil ha et sunt kosthold og trener mye vil du vel unngå ferdigmat?

–Ja, men jeg vil definere sunnhet som at man kan spise det hvis det blir servert. Sunnhet er ikke minst fleksibilitet, sier Skårderud.

–Når frykten for innholdet i maten og treningen opptar deg veldig mye, da er det ikke mye plass til familie, lekser eller jobb, sier Holmlund, som får støtte av Skårderud. 

– En saying vi bruker er: skaff deg et liv, og da mener vi to. Hvis du bare har ett liv, at hele selvfølelsen din er forankret i idrett, da har du et stort problem hvis akillesen ryker. Det sunne idrettsliv kan ikke bare være forankret i idrett, sier Skårderud.

Irreversible skader

For lite næring i forhold til energiforbruk kan gi en rekke skader og ringvirkninger, men det meste av det er reversibelt når ernæring og vekt normaliseres. Det som ikke er reversibelt er benhelsen, hvilket er spesielt kritisk for syklister.

-Alpinister og fotballspillere har f.eks et sterkt skjelett, for de blir utsatt for mekanisk belastning i sin idrett, som gjør skjelettet robust. Syklistene derimot har ikke en eneste belastning på skjelettet, og når de i tillegg spiser for lite energi påvirker dette faktorer som reduserer bentettheten. Det kan ikke hentes inn igjen advarer Holmlund.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.