Forrige uke fortalte de tidligere norske proffsyklistene Thor Hushovd og Mads Kaggestad om det ekstreme vektfokuset i sykkelmiljøet. Olympiatoppen ved ernæringsfysiolog Heidi Holmlund og psykolog Finn Skårderud støttet syklistene, og uttrykte en bekymring for manglende kompetanse på trening og ernæring i proffsykkelmiljøet.

Har bedt Olympiatoppen om dokumentasjon

President i Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen kjenner seg ikke igjen i Olympiatoppens bekymringer, som blant annet går i at de tror mindre bruk av doping fører til økt vektfokus. Hansen tror snarere det er motsatt.

-Når det ble økt fokus på doping ble det heller mindre slankepress. Når de hadde dopingen måtte de bruke det for å faktisk klare å holde seg på sykkelsetet i ti timer. Nå er det enda viktigere med riktig ernæring så de klarer å prestere maks, sier Hansen som mener det er god kompetanse ute i lagene, bestående av leger, ernæringsfysiologer og kokker. Han mener Olympiatoppen må være mer til stede i miljøene før de uttaler seg.

-Flere av lagene har etterlyst Olympiatoppen og mener de ikke er til stede. Hvis de er bekymret for det som skjer ute i lagene må de dra ut dit og se hva som foregår.

Er ikke det vanskeligere å holde oppsyn med ryttere når de er organisert i private lag?

-Det er ikke vanskeligere for Olympiatoppen enn det er for oss i sykkelforbundet, sier Hansen som har bedt Olympiatoppen om dokumentasjon på hva bekymrimgen går i.

-De svarer ikke på det jeg spør om. Det er bare svada.

Hva svarer de?

-Det vil jeg ikke gå inn på, sier Hansen.

Olympiatoppens Heidi Holmlund ønsker heller ikke å kommentere saken videre.

-Vi har kommentert direkte til sykkelpresidenten på det vi har basert våre bekymringer på. Vi tar gjerne diskusjonen videre med forbundet, men ønsker ikke å ta saken videre i media, svarer Holmlund i en epost til DN.

Hansen mener sykkelforbundet har god kontroll på hva som skjer med rytterne i lagene.

-Vi har en sportsavdeling som har god kontakt med trenere og ryttere i lagene, vi følger med på utviklingen i prestasjonene om det oppstår noe uvanlig, sier Hansen som henviser til Atle Kvålsvoll som var sportssjef i sykkelforbundet fra 1995 til 2000 og coach for blant annet syklister i Olympiatoppen fra 2003-2014 for hans inntrykk av sykkelmiljøet og vektfokus.

Tror ikke det er en sammenheng mellom doping og økt vektfokus

-Stort vektfokus er jo ikke et ukjent fenomen i sykkelmiljøet, men det gjelder vel også flere idretter enn sykkel. Det er ingen tvil om at langrenn har hatt utøvere og spesielt damer som ikke har altfor mye å drasse på, sier Atle Kvålsvoll som selv var proffsyklist fra 1988-1994. I dag er han leder for kontinentallaget Team Sparebank Sør, som er eid av Thor Hushovd. Kvålsvoll er ikke enig i Olympiatoppens antagelser om at det er blitt mer vektfokus med mindre doping.

-Den påstanden er jeg ikke enig i. Bjarne Riis er jo et eksempel på det, han gikk vanvittig ned i vekt da han jukset. Når det er sagt har vektfokus vært et tema så lenge sykkelsporten har eksistert, som et element som påvirker prestasjonene.

Hvorfor tror du det er det sånn i akkurat sykkelmiljøet?

-I forhold til fokus på vekt så er ikke sykkel verre enn andre idretter. Vi ser langdistanseløpere som er vel så tynne som syklister, sier Kvålsvoll som trekker frem spurtere som Alexander Kristoff som eksempel på syklister som ikke har fordel av å bli for tynne.

-En spurter som Kristoff må ha en viss vekt for å ha nok trøkk i spurtene. Blir han for lett/tynn mister han spurttrøkket.

Hva tror du er grunnen til at for eksempel klatrere blir for opphengt i vekt?

-Støtteapparatet har veldig mye å si. Det er nok at en massør sier at "her synes jeg du bør gå ned litt". Unge utøvere er veldig lettpåvirkelige.

Olympiatoppen skal ha mulighet til å fange opp

Da Kvålsvoll var trener for Thor Hushovd i Frankrike initierte han et samarbeid med ernæringsfysiolog Christine Helle fra Olympiatoppen, hvor hun bisto Hushovd med innkjøp av matvarer for å sørge for et riktig sammensatt kosthold. Han tror Olympiatoppen kan nå ut til utøverne på pro kontinentalag, gjennom de respektives støtteapparat.

-De har et enormt støtteapparat med fysioterapeuter, ernæringsfysiologer og fagfolk, så det er viktig at utøverne ikke får for mange å forholde seg til. Jeg tror det er bedre at teamet og Olympiatoppen er i direkte kontakt.

Hva er viktig å formidle til utøverne for å forebygge ekstremt vektfokus?

-Sammenhengen mellom ernæring og prestasjon og hva det fører til om man forsøker å ta snarveier som å spise for lite; Man får en kjapp prestasjonsfremgang, som raskt vil snu med at man ikke klarer å prestere, sier Kvålsvoll som har egen ernæringsfysiolog i laget, Morten Mørland, som også sykler for laget.

Hvor ofte snakker dere om det i laget?

-Hver gang vi har samling, som er flere ganger i året sier Kvålsvoll. Som proffsyklist hadde Kvålsvoll i perioder utfordringer med å få i seg nok mat.

-Jeg måtte passe på å få i meg nok næring spesielt i Tour de France, og måtte legge inn flere mellomåltider for å holde vekten oppe.

Kvålsvoll vant Tour De France med Greg Lemonde i 1990, og har 26.plass i Tour De France som beste individuelle plassering, samt en 20.plass fra fellesstart i OL i Los Angeles i 1984.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.