Det er kjent at vi mister muskelmasse med alderen, men hvor mye mister vi ved to ukers inaktivitet?

Mer muskler, mer å miste

I en studie gjennomført ved Københavns Universitet sammenlignet forskerne tap av muskelmasse etter to ukers inaktivitet hos en gruppe unge menn (23-24 år) og en gruppe eldre menn (67-68 år). Det viste seg at gruppen med størst muskler hadde mest å tape.

Studien som ble publisert i The Journal of Rehabilitiation Medicine i juni i år hadde som formål å finne ut hvor raskt muskler forsvinner som følge av inaktivitet, hvor lang tid det tok å gjenvinne tapt styrke og om sykkeltrening var en effektiv opptreningsmetode. Forsøkspersonene gikk på krykker med det ene benet i gips, i to uker. Til tross for mer belastning, viste begge forsøksgruppene stort tap av muskelmasse også i benet som ble belastet.

I alt mistet de unge mennene én tredjedel av sin muskelstyrke, mens de eldre mistet én fjerdedel av sin muskelstyrke. I det immobiliserte benet tilsvarte det henholdsvis 485 gram hos de unge, mens hos de eldre mennene tilsvarte det 250 gram. Konklusjonen fra forskerne var: Jo mer muskelmasse du har, desto mer mister du.

Sykkeltrening er ikke nok

Etterpå gjennomførte personene sykkeltrening i seks uker, tre-fire ganger i uken. Det holdt bare til å gjenvinne muskelmasse og kondisjon.

– Det nye i denne studien var at deltagerne brukte sykkeltrening i gjenopptreningen, men for å gjenvinne den opprinnelige muskelstyrken var ikke det nok, forteller forskningsassistent Andreas Vigelsø, som måtte konkludere med at det er styrketrening som gjelder for å gjenvinne styrke. Han forklarer det raske muskelsvinnet slik.

– Grunnen til at vi mister muskler så raskt er at kroppen vil spare energi. Muskler tar energi, og har vi ikke bruk for musklene, kvitter kroppen seg med de, forklarer han.

Studien som tok tre–fire år ble ikke gjort på kvinner, men forskerne regner med å ha kunne sett samme effekter hos kvinner.

– De har mindre muskelmasse og kondisjon, men det vil ta like lang tid å trene opp, sier Vigelsø, som oppfordrer til å ta opptreningen alvorlig.

– Hvis ikke vil man aldri komme tilbake der man var. Man må innstille seg på å trene to–tre ganger så lang tid som man har vært inaktiv for å komme tilbake der man var, sier han.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.