- This is really impressive, sier en kvinnelig deltager som har stoppet i bunnen av Balletbakken. Hun står og ser opp på hvordan konkurerentene takler den beryktede utforkjøringen.

Hvinende bremser blir akkompagnert av kreative ukvemsord. Lukten av svidd gummi ligger tungt i luften. Ballettbakken er den siste utforkjøringen før mål på Håkons Hall i Lillehammer, for mange er det her det avgjøres om merket ryker eller ikke.

Utfordrende publikum

- This is bigger than any danish mountain, konkluderer syklisten før hun slår følge mot mål med det som tilsynelatende er hennes konkurransemakker.

Til tross for en høy konsentrasjon adrenalin, er det stort sett god steming. Etterfulgt av banneord kommer ydmyke unnskyldninger. Gode forhold og strålende sensommervær bidrar nok til den rådende rausheten blant deltakerne.

Det kraftige regnet de siste dagene har pakket grusen så den ligger der hard og forutsigbar for syklistene. Svein Arne Nørsteng som inntil i fjor var løypeansvarlig i nærmere 20 år, kjenner rittets historie godt. Han tror det ligger an til rekordforhold.

-Enten er det for bløtt eller for tørt. Begge deler er ugunstig når du sykler. I fjor var det knallhardt og akkurat tørt og sol nok. I år tror jeg det blir ganske likt, sier Nørsteng før en noe spesiell publikumsadkomst fanger oppmerksomheten hans.

- Hva er det han der driver med da, spør Nørsteng oppgitt mens han sammen med Røde Kors og ambulansepersonell observerer en bil som har presset seg inn forbi ambulansen og er på vei inn i løypeområdet.

- Dette er litt av utfordringene, det går ikke an å ha fantasi nok til å finne ut alle scenarioene. Folk gjør de merkeligste ting, uff, sier han før en bannende syklist som akkurat ikke rakk svingen skrenser inn foran oss.

90 kilometer i timen i badeshorts

Værvarselet for i morgen melder sol og temperaturer mellom 8 og 16 grader, og  er lovende for  det som er ideell konkurransetemperatur.

- Det er som med alt annet her i livet, for kaldt og for varmt er like gærnt. Det verste er vind og nedbør, men opphold og 12-16 grader er perfekt, fastlår Nørsteng, som forsøker å dempe hypen om at det er så farlig å sykle Birken.

- Det er feil at dette er det farligste rittet, det verste som kan skje ned her er at du går i bakken, sier han før han legger til.

- Men det kan bli noen knekte krage- og kjevebein.

Det er noen tøffinger?

- Dette her er ingenting, du skal se i morgen når eliten kommer, det er så sjukt å se på. Enda vi har gjort alt vi kan for å få ned farten på toppen. De kommer ned i 100 kilometer i timen, det er nesten ikke mulig, men 90. Det er ikke fort når du kjører bil, men når du sitter på en sykkel i badeshorts. Det er helt..., sier Nørsteng som ikke lykkes å finne ord, avslutter.

- Men det går bra.

Det var akkurat nok bremser
Hvordan komme ned Balettbakken i god behold? En tidligere løypesjef kommer med tipsene
01:10
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.