Det blir helt stille.

Den ellers så pratsomme golfspilleren Caroline Martens stiller seg opp med golfkøllen nøye plassert mellom hendene. Sekunder senere sender hun den hvite ballen mot green på hull 11 på Haga Golfklubb i Bærum.

- Åh, det var nesten i, roper Martens fornøyd.

- Hva tenkte du før du slo?

- Jeg visualiserer slaget. I hodet mitt kan jeg sette hvilket som helst slag fra hvilket som helst sted, sier hun.

Den norske golfspilleren Caroline Martens på Haga golfklubb i Bærum.
Den norske golfspilleren Caroline Martens på Haga golfklubb i Bærum. (Foto: Mikaela Berg)

Vinnerskaller

I 2013 vant Martens europatourkvalifiseringen i Marokko med tidenes beste avslutningsrunde: åtte slag under par. Nå er målet å bli tatt ut til OL i Brasil i 2016.

At hun er i stand til å konkurrere på et profesjonelt nivå, handler om at Martens har klart å håndtere den mentale siden av idretten godt, mener forsker og førsteamanuensis Rune Giske ved Universitetet i Stavanger.

Giske forsker på toppytelse i lag, og har veiledet ulike utøvere i mentaltrening innen blant annet golf, løping og bueskyting.

- Studier viser at toppidrettsutøvere benytter seg av strategier for positiv selvmonolog, konsentrasjon, fokus og visualisering. Det ser ut til at dem som jobber mest for å bli gode, også benytter flere slike teknikker enn dem som er nest best, sier han til DN.

Martens er ikke i tvil om at den mentale treningen har gjort henne bedre på banen.

- Det har hjulpet meg på en måte jeg ikke visste var mulig. Jeg har blitt veldig strukturert i planlegging av trening og turnering. Det handler om å holde fokus på de rette tingene, mener hun.

Mentaltrener og gründer av RAW trening Cecilie Ystenes.
Mentaltrener og gründer av RAW trening Cecilie Ystenes. (Foto: Mikaela Berg)

Legger opp

Cecilie Ystenes er mentaltrener for det norske kvinnelandslaget i golf og gründer av RAW trening.

Heller ikke hun er i tvil om at den mentale treningsbiten er viktig i en sport som golf.

- Noen utøvere ender med å legge opp i sporten de er glade i fordi de ikke tror de har det som skal til for å takle presset under aktivitet - når det snarere handler om at de ikke har de mentale verktøyene som trengs for å kunne håndtere det, sier hun.

Fokus og forberedelser

Utfordringen i golf, er ifølge Ystenes at du har veldig mye tid til å tenke sammenlignet med andre idretter.

- En runde går over flere timer. Da må du kunne «tune» inn på en fokuskanal. Spesielt i utførelsesmomentet, altså idet du slår, er det viktig å kunne koble tankene ut, sier hun.

Ystenes' erfaring er at mange golfspillere henger igjen i den såkalte «analysekanalen», når de egentlig bør ligge i «actionkanalen» og kun ha fokus på utførelsen.

- Fokus er en ekstremt viktig ferdighet. I tillegg bør du være godt forberedt og ha gode rutiner på når du skal tenke og gjøre hva.

Stabil trygghet

Et annet kjernepunkt i golf er stabilitet. Fordi du skal forholde deg til 18 hull, blir det som skjer mellom disse veldig avgjørende, ifølge Giske.

Kanskje har du opplevd at spillet endrer seg totalt - til det verre, etter noen hull med godt spill.

- Begynner du å tenker fremover i tid at «dette kan bli en superrunde», så begynner du å spille dårligere, sier forskeren.

Han forklarer at mangelen på stabilitet også kan være resultat av at forberedelsesrutinene dine ikke er gode nok.

- Åpner du ofte en runde dårlig, har det sannsynligvis en mental forklaring - ikke teknisk. Da hjelper det lite å løpe mer, putte mer eller ta flere protimer med vekt på teknikk. Da må du må jobbe mer med de psykologiske utfordringene i hodet, utdyper Giske.

Realistiske forventninger

En tredje utfordring kan for mange være å nøye seg med hva som er «godt nok».

- Mange er på evig jakt etter det «perfekte» slaget og blir misfornøyde dersom et slag er litt mindre enn perfekt. Se for deg en skala fra 1 til 6. Realiteten er at om du spiller til et gjennomsnitt på 4+ på alle hullene, rekker det til en god score. Det gjelder å avstemme hva som er fornuftige forventninger, mener Giske.

Han trekker frem at selv golfstjernen Tiger Woods har slag han ikke får til optimalt, men at det er sjelden du ser ham gå mange hull dårlig.

- De beste er i stand til å parkere den «steinen» raskt, og har trent seg opp til å håndtere det. Folk som er utrente lar seg i større grad rive med - gjerne i det negative momentet, lengre.

 

Les også: Her er det å bære køllene en kunst

Dette øker levetiden din

- Dette er den nye golfen  

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik blir du klar for skisesongen allerede nå:

Slik blir du klar for skisesongen - allerede nå
Tidligere landslagsløper i langrenn Siri Helle viser hvordan man kan trene skøyteteknikk med rollerblades.
01:34
Publisert: