Tre unger spretter ut av et hvitmalt hus og forsvinner raskt inn i den velutstyrte trimgarasjen til familien Aukland. Pappa Anders Aukland (43) følger hakk i hæl, beklager rotet og fisker frem sykler, rulleski og staver.

– Jeg vil ikke ta «førstemann», proklamerer yngstemann Hampus (5) høylytt før fem blad Aukland setter kurs mot en stikkvei rett bortenfor huset nesten innerst i Lommedalen i Bærum.

– Dette gjør vi nesten annenhver dag, forklarer langrennsproff Anders Aukland som forsøker å involvere barna i «jobben» sin så ofte han kan.

Det å gå fort på ski har vært hans jobb nå i over 20 år. De siste syv av dem med eget profflag som han driver sammen med blant andre broren Jørgen Aukland (40).

– De to eldste har vært med på masse treninger, de har syklet når jeg har gått på rulleski. Det har vært en stor motivasjonsfaktor for meg. Det har gitt meg bedre samvittighet og jeg har hatt mye glede av den treningen. Det tror jeg mange mosjonister vil oppleve også hvis de klarer å kombinere egen trening ved å ta med samboer eller unger, sier Aukland.

Må slappe av

Hampus (5), Wilma (9) og Oliver (11) stemmer i et unisont «Ja!» på spørsmål om det er greit å bli dratt med på trening av faren.

– Når jeg trener styrke, er de ofte med og gjør andre øvelser. Da de var enda mindre, løp jeg mens de syklet og dyttet syklene oppoverbakkene. Jeg hadde dem med på mange løpeturer på grusveier i Nordmarka. Ikke hver økt, men ihvertfall et par-tre ganger i uken. Det synes jeg var kjempemorsomt, sier Aukland.

Langrennsproffen reagerer på trenden der voksne folk i full jobb med unger og familie lever og trener som toppidrettsutøvere.

– Det er mange som har et litt krampaktig forhold til å skulle leve som en toppidrettsutøver når man er godt voksen og har familie. Supermosjonistene er mer fokusert på puls, trening, pauser og intervalltider enn det jeg er. Det er veldig gøy at mange er så interessert i trening og konkurranser, men jeg tror det er viktig å ha et litt mer avslappet forhold til treningen, sier Aukland.

Sitter i hodet

Han tror mange mosjonister er på kanten av hva de tåler av treningsmengder i en ellers travel hverdag.

Wilma (9) både rir og spiller i korps, og ligger gjerne på hjul med racersykkelen når pappa Anders Aukland tar en treningsøkt på rulleski. Foto: Fredrik Solstad
Wilma (9) både rir og spiller i korps, og ligger gjerne på hjul med racersykkelen når pappa Anders Aukland tar en treningsøkt på rulleski. Foto: Fredrik Solstad (Foto: Dagens Næringsliv)
– Interessen for Birken er ikke negativ, men jeg tror det ville fungert bedre for mange om detaljene i treningen ikke var så viktige. De burde heller få treningen til å fungere i hverdagen. Det er ikke så nøye hvor lange drag, hvor høy puls, eller hvor mange repetisjoner du har. Det viktigste er faktisk at du trener, og at noen av øktene er ganske harde. Hvis du klarer å få det til å funke med familien, har du kommet langt, sier Aukland.

Som 43-åring gir han seg i kast med nok en sesong som langrennsløper og mener god balanse mellom jobb og familieliv bidrar til å holde motivasjonen ved like.

– Det er litt morsomt at jeg nesten hadde min beste langløpssesong ifjor, sier Aukland, som selv var overrasket over at kroppen klarte å prestere på det nivået.

– Men det viktigste sitter i hodet. Langløpsdistanse og langløp på ski er noe du klarer å beherske også i høyere alder, sier han.

Trener mindre

Han trener mindre enn før, men mer effektivt. Ettermiddagsøktene er det slutt på. I hverdagen varer treningsøktene hans fra barna begynner på skolen i halv ni-tiden til de er hjemme igjen ved halv to-tiden. Da har han god tid til å følge opp barna både med lekselesing og fritidsaktiviteter. Sånn sett er han heldigere stilt enn mange mosjonister med åtte-til-fire jobb som må trene på ettermiddagene. Aukland gir følgende råd til fulltidsarbeidende mosjonister med ambisjoner om å forbedre seg i Birken:

– Ta en lengre tur i helgen og mer effektive økter i hverdagen når du har mindre tid, gjerne intervalløkter. Bruk gjerne mølle. Den gir mer effektiv trening på kortere tid, sier Aukland.

Se video: Fem fine øvelser for langrenn

Fem fine øvelser for langrenn
Didrik Hermansen og Martine Gleditsch viser styrkeøvelser for langrennsløpere.
02:32
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.