Den 20. februar er ifølge arrangøren av det nye skirennet «Femmila» den mest snøsikre dagen i Oslo-marka. Det er denne helgen det statistisk sett er best forhold, og for at den nye «Femmila» skal kunne gjennomføres må det også være godt med snø i skogen.

Sverre Stensheim går inn til seier i Kollen i 1959.
Sverre Stensheim går inn til seier i Kollen i 1959.
– Dette er å ta idretten tilbake i tid, sier Nils Marius Otterstad, manager i Team Santander, som har tatt initiativet til å friske opp den gamle Kollen-femmila.

Nå har de kommet til enighet med både grunneier Carl Otto Løvenskiold og Oslo kommune om rennet som skal gå i den originale femmilstraseen på to ganger 25 kilometer. Start og mål er på Frognerseteren – akkurat som i gamle dager. For eliteklassen blir det enkeltstart, mens mosjonistene skal starte i puljer på ti løpere som helst skal være på samme nivå. Det blir nemlig ikke veldig lett å ta seg forbi klynger av deltagere; deler av traseen blir preparert med snøscooter.

Historisk korrekt

– Vi har snakket mye med forfatter Thor Gotaas om selve traseen, slik at arrangementet blir historisk korrekt. Vi håper det blir et arrangement som forsvarer historien og verdiene til den ekte Kollen-femmila. Det er jo dette rennet som folk flest forbinder med langrenn i Norge, sier Otterstad.

Sven Utterström i Nordmarka i 1929. Han leder løpet, men tar seg likevel en liten pause.
Sven Utterström i Nordmarka i 1929. Han leder løpet, men tar seg likevel en liten pause.
Det er Anders og Jørgen Aukland som er rennledere.

– Vi er allerede i dialog med Ski Classics, som er positive til å innlemme rennet i cupen i 2017. Rennet arrangeres to uker før Vasaloppet der 16.000 mennesker starter samtidig. Dette blir altså noe helt annet, sier Otterstad.

Det er Troll Forsikring som har gått inn som hovedsamarbeidspartner, og idrettslaget Heming står som arrangør. Avtalen med grunneieren er at de historiske løypene kun blir holdt åpne den aktuelle helgen.

– Det er kun denne helgen vi fant et «smutthull» i terminlisten. Det arrangeres utrolig mange skirenn her til lands, sier Otterstad.

Tettpakket kalender

Nærmere bestemt: 1450 renn. Vinterens kalender er smekkfull, og foreløpig er det knapt et snøfnugg å oppdrive.

– Det er generelt tøft å få terminlisten til å gå opp hvert år, sier Terje Lund, arrangementsansvarlig i Norges Skiforbund.

– De siste to sesongene kom snøen veldig sent, og vi merker godt at det er press på kalenderen.

Men selv om det arrangeres mange renn, virker det som om interessen har dabbet av.

– I forbindelse med boosten Birkebeineren fikk, dukket det opp mange nye renn som også nøt godt av veksten. Men så har vi sett en tendens til at dette er i ferd med å stoppe. Men det er nok for tidlig å si om deltagermassen er i ferd med å stabilisere seg, eller om vi får en nedadgående kurve, sier han på telefon fra Beitostølen.

Der er det foreløpig lite som minner om vinter.

– Det er helt avgjørende at det kommer snø snart. Hvis ikke blir det vanskelig å arrangere skirenn, sier Terje Lund.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.