Enten du foretrekker skog, landevei eller noe midt imellom, blir syklingen mer givende og nyttig med en sykkelcomputer. Uansett om du bare vil sammenligne fart og tider med deg selv eller kompiser eller komme i bedre form, er det et genialt hjelpemiddel.

Nå er prisene og utvalget blitt såpass bra, at det heller ikke krever mye å komme i gang. DN har sett på to enkle løsninger som bør passe for de fleste syklister.

Garmin Edge 520 og Polar M450 er to små, hendige sykkelcomputere med inne­bygget gps. De har mange av de samme sensorene som en smarttelefon, hvilket betyr at de kan måle mange faktorer uten ekstrautstyr. Dersom man ønsker det, kan man utvide målingene med puls, tråkk­frekvens og hastighetsmåler på hjulet. Terskelen for å komme i gang har aldri vært lavere.

Begge foto: Magnus Eidem
Begge foto: Magnus Eidem
Oppsett

Begge disse computerne kan enten settes opp mot en smart­telefon eller pc. Pc-oppsettet går litt lettere, og er raskest dersom man skal opprette brukerkonto og legge inn personlig informasjon. Som seg hør og bør kan begge også kommunisere trådløst med hver sin app for smarttelefon. De kan også fungere som en slags smart­klokker og gjengi varsler som kommer på telefonen dersom man ønsker den slags når man er på sykkeltur.

Uansett om man synkroniserer med telefon eller pc, vil informasjonen bli spredt til alle plattformer automatisk. Appene deler også informasjon med Apple Helse, Google Fit og mange andre tjenester.

Paring med pulsbelte og tråkkfrekvensmåler går veldig greit. Her bruker Garmin ANT+-teknologi, mens ellers så konservative Polar bare bruker blåtann for å koble til utstyr.

Festing til sykkelen er utrolig enkelt med begge sykkelcomputerne. En enkel festebrakett festes på (nesten) valgfritt sted på rammen med strikk som følger med. Det sitter godt og er veldig enkelt. Siden all kom­munikasjon med eventuelle sensorer er trådløs, er det ingen kabling langs rammen.

På tur

Når man setter seg på sykkelen, er det bare å velge treningsmodus og sette i gang. Underveis kan man velge mellom ulike skjermbilder avhengig av hvilken informasjon man ønsker. Her har Polar flere ulike skjermer, uten for mye informasjon på hver. Er man vant med klokkene deres, er dette veldig kjent.

Garmin har en mer avansert skjerm enn Polar, men underveis er ikke alltid dette en fordel. Når man stopper, kan man se mer på Garmins skjerm, som kart og høydeprofil på den distansen man har syklet så langt.

Det er også lett å legge merke til at Garmin har en langt mer presis visning av hastighet enn Polar. Om det skyldes at gps-en går på en lavere frekvens eller om det bare er skjermen som henger etter, er vanskelig å si, men det er litt skuffende at Polar ikke er helt oppdatert når man kommer til bunnen av bakken og må klemme inn bremsen.

Det er også verdt å merke seg at Polar og Garmin ikke måler de samme verdiene for distanse. Testsløyfen vises som 6,15 km på Garmin og 5,47 km på Polar. Tidligere erfaring tilsier at Garmin treffer best her, noe som igjen kan tilskrives lav oppdateringsfrekvens i Polars gps. Forskjellen her er såpass stor – rundt ti prosent – så den kan ikke overses helt. Men om målingen ikke er helt presis, kan man fortsatt bruke produktet til å måle egen fremgang og utvikling, så lenge målingene er konsekvente.

Begge foto: Magnus Eidem
Begge foto: Magnus Eidem
Etter turen

Funksjonaliteten etter turen er ganske lik. Både Polar og Garmin har gode verktøy til å analysere tallene man samler inn. Man kan sette seg mål og lage programmer.

Garmin har også støtte for noe som heter Strava Live Segments. Strava er en tjeneste som lar syklister måle seg mot andre syklister på ulike strekninger. Kommer du inn i en Strava-strekning, vil Garmin Edge 520 vise deg dette.

Begge tjenestene viser detaljert informasjon om hastighet og puls underveis, og kan fortelle deg hvor mange kalorier du har brent. Du får også vite når du er uthvilt nok til en ny tur.

Ikke bare sykkel

En stor fordel med disse to små, lette sykkelcomputerne er at de også kan brukes til andre aktiviteter. Man kan ha dem med seg når man løper eller trener styrke. Da fungerer det aller best med pulsbelte, så man får en presis måling av anstrengelsen. Det er enkelt å sette opp andre aktiviteter enn styrke.

Strengt tatt må vi også nevne at dersom du kjøper en treningsklokke, for eksempel Polar M400 eller V800 eller Garmin Forerunner 920XT, kan disse gjøre samme jobb som de to sykkelcomputerne, men da uten å være festet på sykkelen og uten stor skjerm.

Duellen

Hittil har vi sett at det er flere likheter enn forskjeller på Garmin og Polar. Det er endel forskjeller også. Garmin Edge 520 er mer avansert i seg selv med fargeskjerm og mulighet for å lagre kart og ruter og vise dem på en fornuftig måte. Polar er langt lettere og enklere i bruk.

Utbyttet man får over tid, er hovedsakelig det samme, men de to produktene appellerer nok til litt ulike brukere.

Det er også viktig for noen at Garmin måler raskere og mer presist enn Polar.

Konklusjon

Oppdatering: Konklusjonen er omformulert i forhold til den trykte utgaven som misvisende sa at Garmin «alt i alt» var best.

Begge produktene gjør sykkelopplevelsen langt morsommere. De har tatt samme enkelhet og trådløs kommunikasjon inn i sykkelverdenen, slik vi for lengst forventer av treningsklokker.

Totalt sett vil jeg anbefale Polar M450 til de fleste syklister på mosjonistnivå, ikke minst på grunn av pris og brukeropplevelse. Men er du mest opptatt av presise målinger og sanntids fartsoppdatering underveis er Gamin Edge 520 best for deg.

Uansett hvilken du velger, kan du utvide med flere sensorer etterhvert som interessen øker.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.