– Såvidt jeg vet er det publisert veldig, veldig lite på dette feltet, sier forsker og førsteamanuensis Lene Haakstad ved Norges idrettshøgskole (NIH).

Altfor mange voksne i Norge er for lite fysisk aktive. Landsdekkende undersøkelser viser at 20 prosent tilfredsstiller anbefalingen om fysisk aktivitet, ifølge Haakstad. De neste fem årene skal 250 personer under lupen. Felles for disse er det korte medlemskapet de har hatt i landets største treningssenterkjede Sats Elixia.

– Vi skal prøve å si noe om hva det er som kjennetegner dem som faktisk klarer å endre livsstil og begynne å trene regelmessig, sammenlignet med dem som faller fra, forklarer Haakstad. Hun tror så mange som 60 prosent av alle som begynner å trene på egen hånd faller fra etter kort tid.

– De klarer ikke å gjennomføre treningen regelmessig over tid.

Verre i utlandet

Administrerende direktør Bjørn Maaseide i Sats Elixia sier til DN at han opplever medlemsflukt på i gjennomsnitt 35 prosent ved sine sentre i løpet av ett år.

– Det er egentlig ikke så mye, da de fleste internasjonale treningskjedene ligger på over 40 prosent, sier Maaseide til DN.

Internfinansiering

Ved enkelte av sentrene i Oslo melder så mange som 50 prosent seg ut, mens det ved andre er langt mindre.

– Elixia Lambertseter er et godt eksempel på det, her melder 25 til 27 prosent seg ut, forklarer han.

Administrerende direktør Bjørn Maaseide i SATS Elixia.
Administrerende direktør Bjørn Maaseide i SATS Elixia.
Prosjektet skal i første omgang internfinansieres av seksjon for idrettsmedisin på NIH, ifølge Haakstad. Hun mener det er vanskelig å anslå totale kostnader.

At NIH samarbeider med treningsbransjen, er litt tilfeldig, forklarer forskeren. Sats Elixia ble valgt ut på grunn av sin store medlemsmasse på rundt 500.000 personer.

– Det gjør det lettere for oss å rekruttere deltagere til studien. De som velger å melde seg inn i Sats Elixia er kanskje også representative folk som ønsker å trene, generelt sammenlignet med andre treningskjeder, sier Haakstad.

Hun har en hypotese om at psykologiske faktorer spiller en viktig rolle i forhold til å lykkes med å bli regelmessig aktiv.

– Det er nok viktigere for folk å oppleve å få overskudd i hverdagen, og at de opplever mestring og glede enn at man går ned i vekt, eksemplifiserer hun.

– Må trene selv

Maaseide mener folk må skjønne hva som kreves for å skape gode treningsvaner.

– Du må faktisk ta på deg joggeskoene og trene selv. Vi skal gjøre hva vi kan for at folk skal få en positiv opplevelse, men du må gjøre det selv, sier Maaseide.

Majoriteten av medlemmene ved Sats Elixia trener to ganger i uken, forklarer han.

– Da er mye gjort, mener han.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.