I fremtiden kan «lang løpetur» stå på reseptlisten for kreftpasienter, skriver nettstedet Videnskab.dk.

En ny studie som nylig ble publisert i tidsskriftet Cell Metabolism, viser nemlig at kreftsvulstene hos mus som løp fire kilometer om dagen i tre uker vokste mellom 50 og 60 prosent saktere enn hos mus som ikke mosjonerte.

Årsaken er at trening aktiverer adrenalinproduksjon, som igjen aktiverer immunforsvarsceller i blodbanen, ifølge forskningsleder Pernille Højman ved Center for Aktiv Sundhed (CFAS) på Rigshospitalet i Danmark.

- Jeg tør nesten ikke å si det høyt, men vi håper og regner med å se lignende effekt hos mennesker, sier Højman til danske Politiken.

Intensiv trening

For å få igang immunforsvarscellene som gjenkjenner virus, bakterier og kreftceller, er det nødvendig å få opp pulsen, ifølge forskerne.

- Kondisjonstrening er en slags bryter som kan skru på immunforsvaret i kampen mot kreft, sier Højman til Videnskab.dk

Da er det nødvendig å få aktiviteten opp på et nivå hvor treningen er så intens at du ikke klarer å snakke, understreker hun.

- 20 til 30 minutter for dem som ikke er så godt trent, og en times tid for dem som er i god form, anslår forskeren er det som skal til.

Sofagriser dør

At inaktivitet påvirker helsen negativt, er en utbredt oppfatning.

Det anerkjente legetidsskriftet The Lancet har tidligere skrevet at for lite mosjon koster fem millioner sofagriser livet hver år. (Saken fortsetter under).

Alle som ikke er moderat fysisk aktive i en halvtime fem dager i uken, eller som ikke er i kraftig fysisk aktivitet i 20 minutter tre ganger i uken - eller som kombinerer disse to, havner i kategorien fysisk passive sofagriser, fremgår det.

– Tre av ti over 15 år, rundt 1,5 milliarder mennesker, når ikke de nåværende anbefalingene for fysisk aktivitet, skriver The Lancet.

 

Les også: Hevder denne biffen inneholder ekstra mye omega-3

Vil lokke til seg Birken-deltakere på kino

Avlyser 5-mila i Nordmarka etter mildvær  

 

Se DNtv:

Cecilie Skog presenterer de nye fjellvettreglene:

Cecilie Skog presenterer de nye fjellvetreglene
Turistforeningen og Røde Kors har utarbeidet nye fjellvettregler. Det er fortsatt ni regler, men flere av dem er endret eller fjernet, og punkt seks er helt nytt.
02:55
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.