DN omtalte nylig en dansk studie som hevder sykefraværet blant 400 kontoransatte falt med 46 prosent som følge av én time intensiv fysisk aktivitet i uken over to år.

Avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet i Norge mente funnene var interessante.

Professor Arnstein Mykletun i Folkehelseinstituttet (FHI) og ved Universitetet i Tromsø er derimot ikke like imponert.

Mykletun har tidligere ledet en faglig ekspertgruppe, som i 2010 leverte forslag til tiltak for reduksjon i sykefravær til arbeidsdepartementet.

- Mange har forsøkt å studere dette, og flere studier samlet sett viser liten grunn til optimisme. Dette blir et spørsmål om prioritering og fordeling av velferd på linje med julebord. Det fungerer nok mer som et rekrutteringsargument, sier han til DN.

- I den grad dette har noe for seg, tror jeg det er i form av et sosialtiltak, legger Mykletun til.

Uavhengig forskning

FHI-forskeren peker på flere årsaker til hvorfor han mener den danske studien ikke kan fastslå at trening har effekt på sykefravær.

At forskningen ikke er uavhengig - altså at et privat konsern står bak finansieringen, er én av dem.

- Forskningen skal være objektiv. Har forskeren motiv, blir han lett i stand til å påvirke, slik at resultatene fremstår annerledes enn om en annen hadde gjennomført studien. Det klassiske eksemplet er leger som er i lommen på et legemiddelfirma, sier Mykletun.

Han understreker at privat finansiering ikke er ulovlig, men at det skal oppgis i forskningsdokumentene - noe den danske forskeren også gjorde.

- Her er det en kjempstor «conflict of interest», fordi pengene ser ut til å komme fra et selskap som driver innen dette markedet. Forskeren oppgir også at han har jobbet kommersielt på dette feltet. Hadde han kommet frem til at trening i arbeidstiden var helt unyttig, ville han ha sparket beina under sitt eget levebrød, hevder Mykeltun.

- Gjengitt feil

Han mener tallene i rapporten er tuklet med, og dermed gjengitt feil i konklusjonen fra forskeren.

- Det var ingen effekt av treningsopplegget på sykefravær, hevder Mykletun.
 

Han forklarer:

- Flertallet av de 194 i treningsgruppen fulgte ikke treningsopplegget. Det var først da forskerne fjernet disse «latsabbene» i treningsgruppen fra analysen at de klarte å få frem de helt utrolig oppløftende resultatene. Men ingen latsabber ble fjernet fra kontrollgruppen siden man ikke visste hvem disse var. Det er altså ikke lenger en rettferdig sammenligning mellom gruppene, mener han.

Melder seg ut

Han peker også på at treningstiltak på arbeidsplassen ser ut til å appellere til ansatte som allerede er fysisk aktive.

I beste fall øker tiltakene treningsmengden hos entusiaster, men uten at du får med deg «latsabbene», mener professoren.

- Det er det store dilemmaet, sier Mykletun.

Han tror mange ansatte opplever at treningstilbudet på jobb ikke passer dem, og at et bredere tilbud - som også stimulerer til aktivitet på fritiden, kanskje kan være veien å gå.

Ikke umulig

Å avdekke hvorvidt trening faktisk har effekt på sykefravær, ser han imidlertid ikke på som en umulig oppgave.

- Det er absolutt mulig, det er ganske lett å forske på. Man kan sammenligne organisasjoner som innfører trening i arbeidstiden med dem som ikke gjør det.

- Det er ikke noe i veien for å bruke de danske resultatene, men ettersom disse er gjort med økonomiske bindinger, må man være mer kritisk, sier Mykletun.

Stamina og Tromsø kommune med samarbeid om personalhelse. Fra høyre Terje Halvorsen, konserndirektør Folkehelse i Stamina Group AS, rådgiver Anne Grete Hansen i Tromsø kommune og Hilde Sandvoll, avdelingsleder i Stamina.
Stamina og Tromsø kommune med samarbeid om personalhelse. Fra høyre Terje Halvorsen, konserndirektør Folkehelse i Stamina Group AS, rådgiver Anne Grete Hansen i Tromsø kommune og Hilde Sandvoll, avdelingsleder i Stamina. (Foto: Lars Åke Andersen)

Krympet sykefraværet

Flere lignende studier er gjort i Norge.

I Tromsø kommune har blant annet «Nærværsprosjektet MAL» pågått over to år i samarbeid med helsekonsernet Stamina Group.

Over 2500 kommuneansatte deltok, og fikk ulike typer oppfølging med mål om å redusere sykefravær og øke trivselen.

Prosjektleder Anne Grete J. Hansen i Tromsø kommune er ikke i tvil om at prosjektet har gitt resultater:

- Vi har økt antallet graderte sykemeldinger de siste årene, opplyser hun til DN.

Samlet sykefravær første halvår 2015 var 8,8 prosent. Det er det laveste nivået siden målingene startet i 2001. I samme periode året før var sykefraværet 9,4 prosent.

- Krevende

Hansen mener helsefremmende tiltak som er knyttet opp mot aktivitet er et område som er krevende å gå inn i, nettopp fordi alle ansatte skal kjenne seg ivaretatt - til tross for svært ulike forutsetninger.

- Man forstår nok ikke helt hvor dårlig form folk er i. Det gjorde ikke jeg heller. Jeg har møtt kolleger som aldri har tatt trappen i bygget vi arbeider i. Man har kanskje fått tilbud om slyngetrening på jobben, men det hjelper ikke om du ikke har balanse til å få foten opp i slyngen, eksemplifiserer Hansen.

Hun forklarer at Tromsø kommune har vært opptatt av ikke å «trimme» noen.

- Målet er at folk skal være aktive. Der vi virkelig har fått med alle, har vi tenkt at vi skal gjøre noe sammen, ikke springe raskere eller delta i Birken, sier Hansen.

 

Les også: Eldre ble sterkere dnPlus (+)

Ut med bilen – inn med vekter dnPlus  (+)

Norges 25 beste alpinanlegg  

 

Se DNtv:

Perfekte ski på to minutter:

Perfekte ski på to minutter
Her får du tipsene som gir deg best gli og best feste under Holmenkollmarsjen på lørdag.
02:37
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.