- Målet i år var plassering blant de tusen beste. Da lovet vi kake til alle ansatte, smiler gründer og eier Thomas Kevin Jesting (43) i IKT-huset i Oslo.

Han er strålende fornøyd med å ha sikret seg 669. plass i årets Holmekollstafett, hvor rundt 8000 lag med i overkant av 40.000 personer var påmeldt.

- Første gang vi deltok, for fem år siden, visste vi ikke hva vi gikk til. Da ble vi det tolvte dårligste laget. Året etter var vi et par hundre plasser bedre og siden har det gått gradvis oppover, forklarer Jesting fornøyd.

Han anslår å ha brukt omkring 250.000 kroner på treningstiltak for de ansatte i bedriften de siste årene. Dette inkluderer foredrag, fellestreninger i Frognerparken og teknikktrening på Sognsvann.

Fremover vil Jesting i tillegg gi ansatte mulighet til å foreta løpsanalyser, en kartlegging som han selv har sverget til de siste to årene.

- En løpsanalyse kan bidra til å finne ut hva problemet er hvis du har vondt et sted, slik at du kan lage treningsopplegg med utgangspunkt i det. I tillegg får du en teknikk som gjør deg mye raskere, sier han.

Økt pågang

Gründer og eier Ola Høva i Studio Fysio tilbyr både løpekurs og analyser til bedrifter og privatpersoner. Han merker godt en voksende interesse fra profesjonelle næringslivsaktører.

- Det har vært vanvittig stor interesse. Spesielt i forkant av Holmenkollstafetten er det veldig mange som har investert i løpeopplegg for firmaene sine. Da går vi ut i bedriftene og holder foredrag i tillegg til løpetreninger, forklarer Høva.

Han tror det er flere grunner til at bedrifter nå også etterspør løpsanalyser, deriblant skadeforbygging og muligheten til å løpe raskere:

- Jeg tror det handler noe om det sosiale og å forebygge sykefravær. Og så tror jeg det er mer og mer status blant bedriftene å komme høyt opp på listene på Holmenkollstafetten. Bransjene konkurrerer mot hverandre, sier han.

Stor bedriftsportefølje

Fysioterapeut og personlig trener Ingrid Fearnley ved Volvat Medisinske Senter er helsekjedens kontaktperson for laktattesting og test av maksimalt oksygenopptak.

Interessen for slike tester har vært økende, særlig det siste året, forklarer hun. Både privatpersoner og bedrifter tar kontakt.

 - En del firmaer gir dette til ansatte som et ledd i motivasjonskampanjer hvor tanken er å «komme i gang» eller å løpe et løp sammen. Da kommer det en haug innom for å ta O2-tester. Vi har en stor bedriftsportefølje som tar dette årlig, sier Fearnley.

Hun har inntrykk av at helsebevisste bedriftseiere investerer i eksperthjelp for å motivere sine ansatte til fysisk aktivitet.

- Det har blitt mer fokus på å bidra til at dine ansatte har god helse. Det har mye å si i forhold til at vi orker å jobbe. I tillegg føler de ansatte seg verdsatt når jobben investerer i helsen deres, mener Fearnley.

Professor Eystein Enoksen ved Norges idrettshøgskole presser trening inn i hverdagen.
Professor Eystein Enoksen ved Norges idrettshøgskole presser trening inn i hverdagen. (Foto: GORM K GAARE)

- Meningsfylt

Også professor Eystein Enoksen ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne på Norges idrettshøgskole (NIH) er positiv til at bedrifter tilbyr ansatte ulike former for treningstiltak. Han har selv blitt hyret av konsulentselskapet Deloitte for å trene de ansatte der.

Fellestreninger kan blant annet virke gunstig på lagånden samtidig som den fysiske helsen blir bedre, mener Enoksen.

- Det er meningsfylt å lære noe om det å bevege seg og du skaper rutiner. Lagfølelsen som oppstår i forbindelse med Holmenkollstafetten er i tillegg interessant fordi man er et team i en bedrift. Du bygger sterkere relasjoner innad hvis du jobber med lagbygging, sier han.

Når du lykkes på trening, øker også sannsynligheten for å lykkes på jobb, ifølge professoren.

- Det blir som en slags mestringsoppgave som kan overføres til jobbmestring. Det er mange positive elementer i en slik setting, mener Enoksen og understreker at det da er viktig å ha kompetente trenere og veiledere.

Et slikt tilbud må imidlertid være friviliig, legger han til.

Professor Arnstein Mykletun i Folkehelseinstituttet har tidligere pekt på at treningstiltak på arbeidsplassen ser ut til å appellere til ansatte som allerede er fysisk aktive.

Les også: Dette reduserte sykefraværet med 49 prosent

Bedriftseier Thomas Jesting i IKT-huset erkjenner at tiltakene ikke nødvendigvis får flere av de ansatte i aktivitet eller fører til at de trener mer. Han ser likevel en ønsket effekt.

- Du får et mer positivt fokus. Folk snakker mer om å gjøre sunne ting. Det er en undervurdert effekt, mener han.

 

Les også: - Det er ikke olje vi driver med. Det er rake motsetningen

Graviditet kan gi «karriereboost»

Her går Martin Hoff i asfalten i 55 km/t  

Se på DNtv: Dette er de vanligste løpefeilene

Dette er de vanligste løpefeilene
Fysioterapeut Ola Høva viser hvordan du bør løpe og hva som er en dårlig løpeteknikk.
03:18
Publisert:
 

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet
Vi lot to medlemmer av Holmenkollen Cykleklubb konkurrere om hvem som kom først til Tryvann. En på elsykkel og den andre på landeveissykkel. Se hvordan det gikk.
02:02
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.