Noen konkurranser har vært klassikere en god stund allerede, men også de opplever stadig større pågang. I Jotunheimen Rundt sykler rytterne noen av Norges mest velkjente fjelloverganger og har gjort det i 25 år. Ekstremøvelsen Norseman har skapt enorm interesse med sitt konsept fra fjord til toppen av Gaustatoppen og ned mot ti prosent av dem som søker får startnummer. Stadig flere arrangører følger etter.

– Mange ønsker noe nytt og opplevelsesbaserte konkurranser tror jeg det kommer mer og mer av, sier triatlet Tom Remman som selv arrangerer SwimRun-konkurransen fra Tønsberg til Verdens Ende gjennom skjærgården i Vestfold denne sommeren.

«Mer kresne»

Det er tredje året kombinasjonskonkurransen, som beveger seg over og mellom øyene ved hjelp av svømming og joggesko, arrangeres. Denne gang med 11 nasjoner og 70 lag på startstrek.

Remman har i en årrekke deltatt i Norseman og kjempet i toppen og vunnet ekstremkonkurransen. Han mener at de fleste som deltar der først og fremst ønsker å oppleve turen fra fjord til fjell.

Selv skal han i år også sykle Jotunheimen Rundt.

– Jeg gjør det fordi jeg ønsker å oppleve biten med naturen og løypen i seg selv. Folk begynner å bli mer kresne og vil ha mer naturbaserte opplevelseskonkurranser, sier Remman.

Vil være eksklusive

Skåla opp går fra dalbunnen og opp til 1848 moh i løpet av åtte kilometer.
Skåla opp går fra dalbunnen og opp til 1848 moh i løpet av åtte kilometer. (Foto: Jan Erik Sandbakk)
Landeveisrittet Jotunheimen Rundt ble arrangert for første gang i 1991. De siste årene har pågangen til dette arrangementet gått i taket, i motsetning til en del andre sykkelritt som mister et stort antall deltagere.

– Utøvere som får finvær og sykler rittet glemmer aldri soloppgangen over Valdresflya eller når Hurrungane og Sognefjellet er badet i sol. De som får dårlig vær glemmer det heller aldri, men det er av andre årsaker. Uansett sitter folk igjen med noe, sier rittleder Håkon Nesse om konkurransen der den jevne mosjonist bruker mellom 15–18 timer på 430 svært kuperte kilometer.

Han mener økt pågang skyldes at syklistene får noe ekstra og at de fortsatt er en eksklusiv gruppe.

– Vi har bevisst 550 startnummer som grense og ønsker ikke å øke det. Pågangen tok av ifjor. Da var det fullt uken før rittet. I år var rittet fulltegnet i mars, sier Nesse.

Nytt i nord

I de nordligste fylkene er nå Tromsø Sky Race satt på det internasjonale kartet som verdenscupløp i fjelløping. Men flere nykommere åpner også opp Nord-Norges rå natur for ulike konkurranseformer.

Nykommere i nord gjør at mer av Nord-Norges natur åpner opp for de med startnummer på brystet. Her fra Lofoten Ultra denne måneden.
Nykommere i nord gjør at mer av Nord-Norges natur åpner opp for de med startnummer på brystet. Her fra Lofoten Ultra denne måneden. (Foto: Alexis Berg)
Xreid Senja byr på 122 kilometer løping rundt på øya i Troms som betegnes som et Norge i miniatyr. Lofoten Triatlon hadde prøvegjennomkjøring med noen av de sprekeste triatletene i Norge ifjor, med vind på opptil 21 sekundmeter i kastene. Dette året går den første offisielle utgaven.

– Noen av dem som var med i triatlontestløpet ifjor sa at de var så fulle av inntrykk da de dro herfra at de ikke hadde plass til mer, sier løpsleder Maria T. Karlsen.

 

 

Les også om:

Finansministeren irettesetter forsvarsministeren: Slår hardt ned på forsvarsplan dnPlus (DN+)

Stordalen: – Største fiaskoen i nordisk hotellhistorie dnPlus (DN+)

Prisen vi må betale: Mobil nødløsning dnPlus (DN+)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.