Å få løperkne, eller «Runners Knee», er kanskje en løpers verste mareritt.

Tilstanden rammer mange løpere, derav navnet, og smertene gjør det vanskelig å opprette løpsmengde og intensitet på treningene.

- Det som skjer, og som ofte er problemet med løperkne, er at det blir en stramhet i muskulaturen, forklarer professor Eystein Enoksen ved Norges idrettshøgskole (NIH).

Dersom du klarer å slappe av når du løper og i tillegg velger alternative treningsformer for en periode, vil stramheten avta og problemet gradvis forsvinne, legger professoren til.

Løping i variert terreng eller vann, step eller romaskin, samt tøyningsøvelser er gode alternativer.

- Dersom problemet  ikke forsvinner, bør du oppsøke medisinsk eksperstise eller fysioterapeut, oppfordrer Enoksen.

Kjente smerter

I fjor, godt inn i treningsåret etter mye belastning og hard trening, kjente kortsprinter Hallgeir Martinsen (27) tendenser til løperkne.

- Det var veldig vondt på utsiden av kneet. På utsiden av låret har du en del muskler og bånd som fester seg i en stor sene som kan bli veldig stram. Det kjenner du veldig godt når du bøyer knærne, forklarer den norske sprinteren.

For å bli frisk, sverget Martinsen særlig til tre ulike tøyeøvelser. (Se video)

Favorittøvelsen hans kan gjøres inntil et tre:

Legg deg ned med hoften ved siden av trestammen. Løft det ytterste beinet og bruk trestammen til å støtte det opp, samtidig som du presser hoften ned i bakken. Hold øvelsen i minst to minutter, og gjør den gjerne tre ganger i uken.

- Da får du et drag på det båndet som ofte blir irritert ved mye løping, og stramheten vil gradvis avta, bekrefter Enoksen, som er Martins trener.

Lindrende masasje

I tillegg til å gjøre tøyeøvelser, kan det hjelpe å massere senen som forårsaker smertene i kneet.

- Sitt og ta tak under utsiden av låret. Trekk opp. Det er ganske smertefullt, men det sender signaler til låret om å slappe av, sier Martinsen, som etter 2-3 uker kunne trene som normalt igjen.

Martinsen mener løperkne er en «skummel» belastningsskade, fordi smertene kommer snikende. Han tror det er lett å overse de småsmertene som kan oppstå tidlig ved en overbelastning.

- Hva skal du kjenne etter for å avdekke om du har løperkne?

- Hvis ikke du har smerte, er det ikke noe å kjenne etter - du merker bare plutselig en dag at det er vondt å sitte bøyd eller å bøye knærne, sier sprinteren.

- Plutselig sitter du der med smerter som er veldig til bry. Derfor er kanskje mitt beste tips å lytte til kroppen. Ved begynnende småvondter bør du redusere total treningsmengde og gjøre alternativ trening frem til smertene forsvinner, legger Martinsen til.

 

Les også: Slik unngår du løpesmerter

Mener hun får kunder med skader «påført av pt-er med manglende kunnskap»

- Skal få litt bank for å være stor i kjeften  

 

Se DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.