Kontrollen med bankvesenet må skjerpes, sier den franske finansministeren Christine Lagarde. Hun mener svindelskandalen i storbanken Société Générale viser behov for innstramning både i Frankrike og internasjonalt.

Les også:– Kerviel innrømmer milliardsvindel

Sviktende indre kontrollrutiner i Société Générale bidro til at banken tapte milliarder som følge av en utro tjeners ville spekulasjoner i aksjemarkedet. Banken fulgte selv regelverket da saken ble rullet opp, men regelverket må likevel strammes inn, sa Lagarde mandag.

– Visse indre kontrollmekanismer i Société Générale fungerte ikke. Og de som fungerte, ble ikke alltid fulgt opp med de riktige grepene, sa finansministeren etter å ha lagt fram en rapport om saken for Frankrikes statsminister Francois Fillon.

Sjokk
Den franske bankgiganten sjokkerte 24. januar finansverdenen med å kunngjøre et tap på 4,82 milliarder euro eller nesten 35 milliarder kroner som følge av megleren Jérôme Kerviels transaksjoner. Kerviel hevder hans arbeidsgivere stilltiende godtok det han drev med.

Finansminister Lagarde gjør i sin rapport ikke noe forsøk på å fordele skyld mellom Kerviel, bankens ledelse og andre berørte. Hun er mer opptatt av at alle parter må trekke lærdom av det som skjedde.

– Frankrike vil foreslå en framskynding av diskusjonene på EU-plan og på internasjonalt nivå slik at samme regler gjøres gjeldene for alle aktører i bankmarkedet, sa hun mandag. Hun tilføyde at det må skilles mellom indre og ytre risiko i bankvirksomheten.

Risiko
– Det fins en driftsrisiko, som er noe helt annet enn markedsrisikoen. Denne driftsrisikoen må tas mer alvorlig, framholdt Christine Lagarde, som er Frankrikes minister for finanser, økonomi og sysselsetting.

Lagarde vil nå drøfte skjerping av kontrolltiltakene både med de største bankene i Frankrike og med den såkalte Basel-komitéen. Denne komiteen står bak et sett regler og anbefalinger om bankvirksomhet som går under betegnelsen Basel II.

Samtidig svirrer ryktene om en mulig overtakelse av Société Générale. De to store rivalene Credit Agricole og BNP Paribas vurderer ifølge kilder i Paris et forsøk på å overta den kriserammede konkurrenten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.