God morgen, DN-leser, her er morgenens viktigste markedsnyheter.

Lekkasjene av «Panama Papers» dominerer nyhetsbildet over store deler av verden på mandag morgen. DN vil følge dette tett utover dagen på DN.no og DN Investor.

Minst 40000 ansatte i den canadiske oljesektoren har mistet jobben siden 2014. Det er fortsatt ikke over. Canadas 27 største oljeprodusenter vil redusere investeringene med 32 prosent i 2016 sammenlignet med i fjor. DN Investor

Det er en blandet utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene på mandag formiddag. Nøkkelindeksene i Sørøst-Asia har klatret svakt, mens Tokyo-børsen har falt ved 7-tiden norsk tid. DN Investor

Oljeprisen fortsetter fallet fra i forrige uke og prisen på nordsjøolje (brent) ligger på 38,3 dollar i elektronisk handel i Asia klokken 7. Dette er en prosent lavere enn da handelen startet. RBC Capital Markets spår et oljerally etter toppmøtet blant de oljeproduserende landene om to uker. De spår at oljeprisen vil passere 50 dollar i fjerde kvartal. DN Investor

Følg markedene på DN Investor.

 

Viktig i dag

Et gigantisk, internasjonalt graveprosjekt avslører hvordan både politikere og kriminelle gjemmer unna penger i skatteparadiser. Statsministeren på Island står allerede midt i stormen etter offentliggjøringen av «Panama Papers».

Laksefesten gir superprofitt, men butikklaksen kan bli så dyr at kundene heller kjøper svin og kylling, frykter lakseeksportør Sverre Søraa. Siden nyttår har prisen steget med nesten femti prosent.

Historisk lav lønnsvekst. Årets lønnsoppgjør gir arbeidstagerne den laveste lønnsveksten siden 1935. Oppgjøret innebærer nedgang i kjøpekraften.

Strengere regler kan gi lavere pensjon for medlemmene i landets pensjonskasser. For de over 20000 medlemmene i Telenors pensjonskasse kan det bli tøft å få god avkastning når myndighetene strammer inn regelverket.

 

Debatt

Frykten kan være farligst. De voldsomme børssvingningene det siste året skyldes i stor grad reell risiko og usikkerhet rundt Kinas økonomi, europeiske banker og oljesektoren. Enda mer skremmende er det at det amerikanske presidentskapet kan bli til et realityprogram neste år, skriver professor ved Harvard University, Kenneth Rogoff.

Skal unngå skrekkscenario. Siden midten av 1970-årene har så å si alle regjeringer i de rike land i verden økt sin gjeldsgrad til verdenskrigsproporsjoner for å opprettholde sine velferdstjenester. Noen har vært tvunget til å ta rev i seilene, men først etter at de møtte veggen da de skulle finansiere sin offentlige virksomhet. Privatisering av helsetjenester må til om vi skal unngå Produktivitets­kommisjonens skrekkscenario, skriver Rögnvaldur Hannesson, professor emeritus, Norges Handelshøyskole.

Dårlige pensjoner og høyere pensjonskostnader kan bli konsekvensene av nye kapitalkrav for norske pensjonskasser, mener generalsekretær Espen Kløw i Pensjonskasseforeningen.

Er det greit? Norge bygger vei og bane som aldri før – med ufaglært utenlandsk arbeidskraft, skriver administrerende direktør i Skanska Norge, Ståle Rød. Samfunnsregnskapet vil bli betydelig bedre om vi sysselsetter norsk fagkompetanse i våre anleggsprosjekter i stedet for å lage sysselsettingspakker for alle som blir arbeidsledige.

 

Skråblikk

DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl opplyser til E24 at kan det være tusenvis av kroner å spare på å sjekke selvangivelsen nøye.

Husk i tillegg på å flytte boliglånet til en bank som tilbyr lavere rente enn DNB.

 

Finanskalender

Makro

Spania (09:00), Arbeidsledighet, mars

ØMU (10:30), Sentix investortillit, april

ØMU (11:00), PPI, februar

ØMU (11:00), Ledighetstall, februar

Norge (12:00), Offentliggjøring auksjon statsobligasjoner

USA (16:00), Industriordre, februar

USA (16:00), Ordre for varige goder, februar

Kilde: TDN Finans

 

Følg markedsutviklingen gjennom dagen på DN Investor.

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.