USA-børsene steg før langhelg Markedsaktørene mente det kom lite nytt fra sentralbanksjef Janet Yellen, som fredag varslet renteøkning. Den brede S&P 500-indeksen endte opp 0,43 prosent. Det betyr at fredag andte med den største oppgangen på en uke siden mars.

Asia i dag Det er oppgang ved de asiatiske aksjemarkedene på mandag formiddag – ledet av Tokyo-børsen.

Oljeprisen har vært stabil i asiatisk handel og ligger på over 49 dollar fatet. Investorer venter på signaler fra det kommende OPEC-møtet på torsdag.

Følg markedene på DN Investor.

Viktig i dag

Dette kommer til å bli en uke tettpakket med økonomiske statistikker og møter som kan skape volatilitet på finansmarkedene (se finanskalender nedenfor) – også gjennom sommeren. Det forventes ikke endringer i oljeproduksjonen etter OPEC-møtet på torsdag, men investorer venter på signaler fra kartellet.

På samme dag har den europeiske sentralbanken møte.

Skatteavtale gir saftig kutt for de rikeste Norges aller rikeste kan sprette champagnen etter vårens skatteforlik. De få med over 100 millioner kroner i formue får til sammen en halv milliard i skattekutt.

Statoils Petter Smart Hjemme i garasjen bygde Kjell Einar Ellingsen modellen til en installasjon som kan spare Statoil for 30 prosent av kostnadene i Barentshavet.

Sveiper bort kid-nummeret Nå kommer mobilløsningene som skal gjøre slutt på papirfakturaer, tasting av kid-nummer – og endeløse økter i nettbanken.

Full splittelse i alpinselskap Det er full splittelse i eierselskapet bak alpinanleggene i Hafjell og Kvitfjell. Største eier, statseide Investinor, ble overkjørt av de private aktørene da styrelederen ble kastet.

En halv mill. fra egen lomme Omstilling, turbulens og nysgjerrighet får 1990-tallsstudentene til å vende tilbake til skolebenken. Trude Tingvoll (45) er en av stadig flere ledere som betaler opp mot en halv million kroner av egen lomme for etterutdannelse.

Debatt

Realfagsfall «Det politiske engasjementet for realfag har vært stort i et tiår. Det er opprettet realfagssentre, det er satset på etterutdanning av lærere, og det er etablert flere studieplasser. Resultatene er ikke like oppløftende», skriver DN i dagens leder.

Lederlønn – igjen Latterlig høye lederlønninger er aksjonærenes ansvar. De er nødt til å ta affære, skriver Lucy P. Marcus, administrerende direktør i Marcus Venture Consulting.

Politisk risikostyring Illegal migrasjon må stoppes og militær avskrekking av Russland må på plass. Det er viktigste tiltak i Europas risikohåndtering, skriver Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Tvisteløsning opp i røyk Tobakksselskapet Philip Morris tapte saken mot Australias «plain packaging»-lov. Philip Morris mente at loven var et brudd på deres intellektuelle eiendomsrett. Sakspapirene fra Philip Morris’ sak mot Australia viser at systemet fungerer. En strategisk avgjørelse, spør Daniel Behn, postdoktor, Pluri-Courts, Institutt for Offentlig Rett, Juridisk Fakultet, UiO

Ser ikke gråtonene For Runar Døving er millennials årets slager (DN 11. mai). For dem av oss som har studert dem en stund er det gammelt nytt – ikke minst de dokumenterte generasjonsskillene Døving benekter, skriver Anne Boysen, futurist.

Skråblikk

Folk flest  Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier i Klassekampen at lokale folkeavstemninger om sammenslåing må respekteres fordi det må lyttes til «folk flest».

Der valgdeltagelsen er under 50 prosent, må det vel kalles «folk færrest».

Finanskalender

Makro

Japan, Detaljhandel, april

Tyskland, KPI delstater, mai

Frankrike (08:45), BNP foreløpig, 1. kvartal

Spania (09:00), KPI foreløpig, mai

Sverige (09:30), BNP, 1. kvartal

Norge (10:00), Detaljhandel, april

Norge (10:00), AKU-ledighet, mars

Norge (11:00), Auksjon statskasseveksler

OECD (11:00), Economic outlook

ØMU (11:00), Økonomisk tillit, mai

Tyskland (14:00), KPI foreløpig, mai

Annet

USA, Memorial Day, alle markeder stengt

Reach Subsea ASA, Ordinær generalforsamling

AKVA Group ASA, Kapitalmarkedsdag

Kilde: TDN Finans

Følg markedsutviklingen gjennom dagen på DN Investor

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.