Finanskrisen har plassert Kina og India i verdens økonomiske førersete. Det akter norske selskaper å benytte seg av.

– Asia er i ferd med å bli en større og større del av vår virksomhet. Det gjelder ikke bare målt i antallet abonnenter, men også i rene inntekter, sier Telenors Asia-sjef Sigve Brekke til NTB.

Under toppmøtet i Verdens økonomiske forum haster han fra møte til møte med forretningskontakter i viktige asiatiske land. Finanseliten i Davos spør seg nå om krisen har avfødt et permanent geopolitisk skifte i økonomisk lederskap, fra USA til Kina.

– Det er iallfall ingen tvil om at Asia har økonomier og markeder som vokser sterkt. Selv under kriseåret i fjor vokste bruttonasjonalproduktet i enkelte land med mellom 7 og 9 prosent. De asiatiske økonomiene falt ikke så dypt som de vestlige og ser også ut til å komme raskere tilbake, sier Brekke.

Voldsom vekst
Mens Telenor, i likhet med andre selskaper, ser seg nødt til å kutte kostnader i Europa, er oppmerksomheten i Asia
utelukkende rettet mot økonomisk vekst.

– Vi ønsker å være med på å bringe internett til det store massemarkedet i Asia. Det er den vekstkurven vi har fokus på, sier Brekke.

Mange steder er infrastrukturen for dårlig til at et godt nok fastnett kan bygges ut. Derfor regner Telenor med at det først og fremst blir mobiltelefonen som skal gi nettilgang til kontinentets milliarder.

– Men også voice, altså SMS og vanlige samtaler over mobiltelefonen, er i vekst. Vi skal selvsagt være med her også, fortsetter han.

Per i dag eier Telenor mobilselskaper i Malaysia, Thailand, Bangladesh, India og Pakistan.

– Foreløpig har vi 75 millioner abonnenter. Da er ikke det indiske markedet tatt med, for der er vi nettopp lansert, sier Brekke.

Bekymring
Enkelte av næringslivslederne i Davos har uttrykt bekymring for den nyslåtte asiatiske selvsikkerheten. Kina er representert med sin største delegasjon noensinne under Verden økonomiske forum, og også India er markant til stede.

Israels president Shimon Peres konstaterte i en paneldebatt i uka som gikk, at den kinesiske økonomien er noe for seg selv.

– For å forstå den, må man være kineser, sa Peres.

Det er særlig usikkerheten knyttet til handels- og valutapolitikk samt uforutsigbarheten i selve det kinesiske statssystemet som bekymrer enkelte vestlige næringslivsledere.

Kinas visestatsminister Li Keqiang, av flere tippet som landets neste statsminister, forsøkte å berolige forsamlingen da han talte under toppmøtet i Davos på torsdag. Han lovet at Kina skulle føre en stabil økonomisk politikk, og tok til orde for fortsatt internasjonalt samarbeid for å motvirke effekten av krisen.

– Det er Asia som hjelper verden ut av krisen. Grunnen til at Norge har det så bra, er den høye oljeprisen. Den har direkte sammenheng med at verdens største bilmarked er Kina og ikke USA, sier Umoe-sjef Jens Ulltveit-Moe til NTB.

– For første gang er verden en økonomisk enhet. Det må vi forstå selv i stive og forgubbede vestlige samfunn, slår han fast. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.