Det viser en undersøkelse utført av Norstat på vegne av brennevinsprodusenten Arcus.

Og danskene er langt mer trofaste mot ”nasjonalbrennevinet” enn vi nordmenn viser undersøkelsen.

I Norge er akevitten likevel mindre populær i påskehøytiden enn i våre kontinentale naboland: 21 prosent av nordmenn drikker akevitt til påske, mot 54 prosent i Danmark og 45 prosent i Sverige. I Norge står cognac, vodka og kremlikører vesentlig sterkere enn i de andre landene.

Sosiale dansker
Danskenes trofasthet til akevitten henger sammen med de gode mattradisjonene, mener Arcus sin akevittsjef Halvor Heuch.

– Danskene har en mat- og drikkekultur der akevitten er en naturlig del av matbordet. De serverer gjerne retter som posteier, sild og rekesmørbrød, der akevitten virkelig kommer til sin rett. I Danmark er måltidene i større grad en sosial aktivitet, og de kan tilbringe timevis ved bordet. Våre naboer er rett og slett flinkere til å nyte livet enn oss nordmenn, sier Heuch.

Undersøkelsen viser at akevitt regnes som en festdrikk i hele Skandinavia, og nesten utelukkende konsumeres ved spesielle anledninger. De fleste skandinaver drikker akevitt til mat, og i motsetning til vin er det ikke en ”kosedrikk” som drikkes i eget selskap.

Akevittsalg øker mest
Akevitt er den kategorien som økte mest på Vinmonopolet i 2009, med en økning på 4,5 prosent siden 2008. Fra påsken 2008 til påsken 2009 var det en økning på hele 7,1 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.