Det er faktisk noe som heter «for mye grillmat», selv for solhungrige nordmenn. Men frykt ikke, det finnes mange gode sommerlige alternativer til koselige utendørsmiddager. Med base på det blide Sørland, godt vant med mat under åpen himmel, inviterer mesterkokk Trond Moi på smakfulle, lette sommerretter, uten overdreven bruk av grill.

Sommeren i Norge er kort, og den må utnyttes maksimalt. Med disse enkle rettene trenger du ikke vente til helgen med å invitere til solfylt gourmetmiddag. Mindre jobb, mer hygge og maks sommer.

Dampet laks med mangosalsa og kylling med asparges skal serveres under den strålende Sørlandssolen. Som seg hør og bør er Trond Moi både forberedt og godt i gang med dagens taffel, for selv mesterkokken vil helst være ute når værgudene smiler. Derfor ligger laksen allerede i dampovnen, og der skal den bli i minst én time, på kun 45 grader.

-Du trenger ikke engang å ta fisken ut av pakken. Salmalaksen kan legges rett i dampovnen, i emballasjen den kom i, særlig enklere blir det ikke. Og vi liker enkelt, humrer Trond Moi.

Ved å behandle laksen på såpass lav temperatur får den en helt fantastisk smak og konsistens. Den fremstår som nærmest ubehandlet og rå. Ønsker du en litt mer «tilberedt» fisk, er det bare å heve temperaturen til 55 grader. Har du ikke dampovn legger du laksen på et stekebrett med folie over, og steker den på 55 grader i 40 minutter.

Selvlagende er vellaget

Mens fisken står i ovnen skal mangosalsaen lages. Det er så enkelt og fort gjort at det blir plenty med tid til å slikke sol. Alt som skal gjøres er å finhakke mango, vårløk og tomater. Hell over olje, chili og finhakket ingefær, smak til med limeskall og saft, salt og pepper. Tilslutt vender du inn finhakket koriander eller basilikum.

Med riktig blanding av avslapping og salsalaging skal fisken nå være klar til servering. Ha salsaen på et fat og anrett laksen på toppen. Hell over litt mer olje og krydre det hele med salt og pepper. Dette kan serveres som en forrett, eller som hovedrett med ris og godt brød ved siden av.

-Dette er en jo en strålende sommerrett som passer godt på en hverdag. Delikat, enkelt og veldig godt. Når solen jobber som hardest, vil jo vi helst jobbe minst mulig. Denne retten lager seg nesten selv, sier Moi.

 

Salmalaks med mangosalsa
Salmalaks med mangosalsa Foto:

Dette trenger du til dampet salmalaks med mangosalsa:

800 g salmalaks
2 mangoer
2 klasetomater
3 vårløk
1 lime
1 ss hakket frisk ingefær
1 ts hakket frisk chili
4 ss hakket frisk koriander eller basilikum
½ dl extra virgin olivenolje
Salt og nykvernet pepper

De beste bryst

Når oppmerksomheten og ikke minst appetitten styres over mot kyllingen, må det jobbes litt mer, men det er det absolutt verdt. Det som skal bli ovnsbakt kylling med kremet morkelsaus og asparges er en skikkelig gourmet-rett.

-Jeg er ingen streng mann, men akkurat nå må jeg bli litt alvorlig. Denne retten fortjener skikkelig gode kyllingbryst. Ikke bruk hverdagskyllingen til dette. Gå for de store, litt mer kostbare brystene. Morklene er heller ingen billig sopp, så dette er litt mer festmat, formaner Trond Moi.

Start med å gni kyllingbrystene inn med salt og pepper. Brun dem i smør i ca. 30 sekunder på hver side. Legg dem så på et stekebrett, og bak dem i ovnen på 200 grader i seks til sju minutter. Da bør kjøttet ha blitt svakt rosa i midten. Vil du være 100 prosent sikker på at kyllingen blir saftig pakker du den inn i plastfolie eller vakuumerer den og damper den på 60 grader i 90 minutter.

Morkler i trafikken

Morkel er litt som soppens svar på multer, eller kanskje litt som trøfler: Eksklusiv og man må vite hvor man finner den. Heldigvis kan man få kjøpt både tørket og fersk morkel i velassorterte butikker. Som over gjennomsnittet interessert, har selvfølgelig Trond Moi plukket disse morklene selv.

-Jeg har noen egne steder der jeg finner dem. Morklene pleier å like bed som er dekket av bark. Jeg pleier alltid å sjekke kommunale bed med bark. Disse har jeg plukket i en rundkjøring. Er det ikke fantastisk at man kan finne noe så eksklusivt og flott i en rundkjøring, sier han.

Morkelsaus

Men, tilbake til oppskriften. Skyll morklene godt for å fjerne sand og skitt. Har du tørkede morkler lønner det seg å la dem trekke en halvtimes tid i vann. Dette vannet kan eventuelt brukes i sausen senere. Tørk av resterende vann med kjøkkenpapir. Finhakk sjalottløk og fres denne sammen med morklene, i stekesmøret fra kyllingbrystene. Bruk høy varme for å få brunet morklene skikkelig, da kommer den fantastiske smaken skikkelig frem.

Plukk ut noen fine morkler til pynt. Hell hvitvin, kyllingkraft og fløte i pannen med morkler og løk. La dette fosskoke i noen minutter, til væsken er redusert til halvparten. Kjør blandingen jevn i en hurtigmikser, hell den tilbake i pannen og kok den litt inn. Smak til med salt og pepper.

God gourmetsommer

Nå er det straks flott mat å få, men noen asparges skal med. Skrell og brekk asparges. Legg dem på et stekebrett sammen med en god smørklump og litt revet sitronskall og salt og pepper. Trikset for å få mør og god asparges er å gi dem noen minutter i dampovnen. Grønn asparges blir perfekt med omtrent fem minutter på 100 grader. For å gi dem en liten ekstra utemiddag-piff kan du gi dem et raskt kyss på en skikkelig varm grill. Da ser de ekstra lekre og sommerlige ut.

Endelig er det serveringstid. Spre morkelsausen ut på et fat, legg på asparges og anrett skivet kyllingbryst over det hele. Topp herligheten med hele morkler og frisk timian. God gourmetsommer.

Til ovnsbakte kyllingbryst med kremet morkelsaus og asparges trenger du:

4 kyllingbryst av god kvalitet
2 ss smør
200 g ferske eller 20 g tørkede morkler
2 sjalottløk
2 dl hvitvin
2 dl kyllingkraft
4 dl fløte
2 ss smør
Salt, pepper og frisk timian
En bunt asparges
1 stk sitron
1 ss smør

 

Denne artikkelen er laget på vegne av en annonsør. Journalistene i Dagens Næringsliv har ikke noe med innholdet å gjøre. Annonsørinnholdet er produsert av .