EU-rådgiver Sony Kapoor er meget pessimistisk og ser ikke noen løsning på eurokrisen, skriver Dagens Næringsliv.

Kapoor er leder av tenketanken Re-Define i London, og mye brukt rådgiver for Europakommisjonen.

Han mener en skikkelig dramatisk krise med en eksistensiell trusel nå er eneste håp som kan tvinge frem store politiske endringer.

– Vi trenger en Lehman-løsning. Krisemaksimering er det eneste som kan tvinge politikerne i EU til å ta de store avgjørelsene, sier Kapoor.

Han mener ingenting vil skje før tidligst etter valget i Tyskland til høsten. Og sannsynligvis ikke da heller.

– Jeg kan ikke se for meg at Angela Merkel plutselig etter valget vil slippe budsjettdisiplinen og satse på økonomisk vekst. Hun vil kanskje slakke litt, men det er ikke nok, sier Kapoor til Dagens Næringsliv.

- Har gjort vondt verre
Han mener Europa, med Tyskland i spissen, fem år etter finanskrisen er i ferd med å kutte og spare seg til fant, og at politikken som er ført bare har gjort vondt verre for Europa, og lister opp;

* Den økonomiske veksten er lavere, og mange steder negativ.

* Bankene er i verre forfatning enn noensinne.

* Arbeidsledigheten når nye rekorder, og er økende.

* Finanspolitikken fungerer ikke. Staten bruker ikke penger på å få fart på økonomien.

* Stadig færre unge skal betale for en raskt aldrende befolkning.

* Politisk splid, både innad i EU og i medlemslandene.

- Stadig flere er desperate

Han er redd for at seigpiningen og den høye arbeidsledigheten etterhvert kan gi stygge utslag.

– Risikoen for sosial og politisk uro har økt. Stadig flere er desperate, og finner seg ikke i det, sier Kapoor til Dagens Næringsliv.

Senest igår kom nok en analyse, denne gangen fra ratingbyrået Fitch, som slår fast at bunnen ennå ikke er nådd for Europa.

Mandag kveld sa eurogruppens styreleder Jeroen Dijsselbloem ifølge nyhetsbyrået Direkt at faren ikke er over for økonomien i europa, men at strategien beholdes.

Eurogruppen oppfordret samtidig EU-kommisjonen til å ta de nødvendige skritt ifølge reglene for maksimale underskudd på statsbudsjettene i EU, og som kan føre til bøter for store underskudd.

Les også: Europas neste katastrofe


Europa varsler nytt kriseår

- Vi kan ikke ha et Europa hvor alle går ned og kun noen få land gjør det bra
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.