«Dagens ungdom» er sjelden populære i folkedypet. En ny undersøkelse bekrefter at mange fremdeles ser skrått ned på de unge. To av fem synes dagens ungdom er latere enn før. Én av to mener de bør lære av svenskenes arbeidsinnsats.

Samtidig vil de unge gjerne jobbe. 63 prosent av dem mellom 16 og 29 år sier at de ønsker en deltidsjobb, ifølge undersøkelsen som er utført av Norstat.

– Vi vil gjøre noe med denne lathetsmyten som politikere og andre spiller på. Det er et sprik mellom samfunnsdebatten og det vi ser i praksis, sier Sverre Simen Hov, kommunikasjonsleder hos fag- og interesseorganisasjonen Lederne.

De har sammen med McDonalds og ungdomsmagasinet Spirit tatt initiativet til undersøkelsen i forbindelse med lanseringen av en ny arbeidslivspris til dem under 30 år.

2000 på venteliste for deltidsjobb
Blant de yngste er problemet at det ikke finnes jobber. Student Karolina Kvilhaug (21) har startet et rekrutteringsbyrå for dem under 18 år. Nå har hun og kollegaene registrert over 2000 unge bare i Oslo og Akershus som venter på jobb.

– Vi får mange registrerte hver dag, og det bare øker på. De fleste har prøvd allerede og får ikke jobb fordi de må ha kontakter. Mange vet at de ikke kan få den beste jobben, og er villig til å ta det de kan få, sier Kvilhaug, som også sitter i juryen for den nye arbeidslivsprisen.

Søkermassen rommer unge fra over hele Oslo.

– Det er veldig stor pågang, men det er vanskelig å finne nok jobber fordi bedrifter gjerne har som policy at arbeidstagere skal være over 18 eller 20 år. Det er det vi prøver å endre. Vi vil at de skal få opp øynene for at mindreårige er like gode arbeidstagere som de over 18. De som virkelig vil ha en jobb gjør en god jobb, sier Kvilhaug.

- Det ble alltid underskudd
En av de heldige som fikk deltidsjobb før han ble atten, er Tuncel Ugur (18). Nå jobber han kvelder i en elektronikkbutikk, samtidig som han går på videregående. Han fikk behov for sine egne penger da han ble 17 år. Fritiden hadde begynt å koste dyrt.

– Det var kantinemat på skolen, paintball, festing, gokart. Det ble alltid underskudd. Vi kompisene satte oss ned og sa ok, nå er det nok. Vi er gamle nok til å stå på egne ben og ikke være avhengig av foreldrene våre. Vi skal henge mindre i fritiden og heller bruke tiden mer fornuftig, sier Ugur.

Han gikk på jobbsøkerkurs, og med det han kaller «den perfekte søknaden» i hånden fikk han deltidsjobb i bokhandel. Attesten derfra hjalp ham etterhvert videre til elektronikkbutikken.

– Tror du ungdommen er latere enn før?

– Nei, jeg vet at ungdommen kan gjøre mye om de gidder. Akkurat det høres vel litt ut som det samme som å være lat, men får du en ungdom mellom 16 og 18 år motivert til å søke jobb, så vil han gjøre det. Men det kommer veldig an på miljøet man vanker i, i mitt miljø tok vi et aktivt valg om å henge mindre. Jobbsøkerkurset var også veldig motiverende.

Vanskeligere å få jobb uten utdannelse
Det er færre jobber for de uten fagbrev og høyere utdanning. Det bekrefter seniorrådgiver i Nav, Johannes Sørbø.

– Det er vanskeligere å få jobb uten utdannelse, og i tillegg er det flere som ønsker de jobbene nå. Det er stor innvandring fra Sverige, og de jobber veldig mye i servicenæringene, sier Sørbø.

Svenskene tar deltidsjobbene
En masteroppgave i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, skrevet av Camilla Schjetlein Sundt for Frischsenteret, undersøkte om svenskenes arbeidsinnvandring fortrengte norsk ungdom.

Konklusjonen var at «svenskene har en betydelig negativ effekt på sannsynligheten for at norsk ungdom i 17-årsalderen er i jobb». Innvandringen rammet de yngste hardest fordi den hovedsakelig førte til en fortrenging av førstegangsjobbsøkende.

– En del av de deltidsjobbene som tidligere gikk til de som gikk på skole går nok antagelig til svenske ungdommer som kommer her og ønsker å jobbe fulltid. Det er en effekt som gjør det litt vanskeligere for de norske ungdommene som vil ha en bijobb ved siden av skolen, sier Sørbø.



Les også:

<b>Slik unngår du fellene på jobbintervjuet</b>

<b>To mastere og en doktorgrad før fylte 28</b>

<b>Skolen der ingen røyker og alle tenåringene legger seg klokken ni</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.