Utbyggingen av et digitalt bakkenett for fjernsyn blir kanskje en vidunderlig, ny verden for tv-kanalene. Om seerne vil oppleve det slik, er et annet spørsmål.

Ledelsen i NRK og TV 2 har gjort det klinkende klart for myndighetene at en forutsetning for å starte digitale sendinger er at kanalene i samme stund kan slå av sine analoge sendinger.

På denne måten håper tv-kanalene å slippe å betale for dyr dobbel-distribusjon.

For å få til dette planlegger NRK og TV 2s felles digitalselskap, Norges televisjon (Ntv), å dele ut digitale tv-bokser gratis til alle lisensbetalere som ønsker det.

Men administrerende direktør Tor Fuglevik i Ntv innrømmer nå at det som venter publikum ikke er den magiske boksen som festtalene lover skal gi tv-seerne helt nye tv-opplevelser og mengder av nye tilbud. Han sier boksene som allerede fra neste år kan bli delt ut, vil ha svært begrenset kapasitet og i realiteten ikke er annet enn en omformer av tekniske signal.

Ingen dato
- Vi har ingen dato for når det er mulig for oss å lade boksene med større funksjonalitet, sier Fuglevik. Ntv planlegger allerede fra neste år å starte digitaliseringen region for region dersom selskapet får konsesjonen som er lovt utlyst senere i vår. Men det publikum vil få, er bare de tradisjonelle tv-kanalene.

- Vår førsteprioritet er å få slått av de analoge sendingene. Vår andreprioritet er å utvide kapasiteten på boksene. Dette dreier seg om å terminere en distribusjonsteknologi som er utviklet gjennom 40 år og som startet med sendere kun i Oslo og Bergen. Ingen hadde den gangen innsigelser mot dette, alle skjønte at det var en nødvendighet, sier Fuglevik.

NRK- og TV 2-ledelsen har allerede pådratt seg skarp kritikk fra politikere og andre siden de planlegger en ekstra avgift på opptil 500 kroner på toppen av tv-lisensen.

Nye ekstraregninger
Nå sier Fuglevik at den som i fremtiden ønsker en større kapasitet på sin tv-boks, ut over det absolutte minimum, må belage seg på å betale ytterligere ekstraregninger.

- Hvor store blir regningene?

- Det er det altfor tidlig å si noe om, sier Tor Fuglevik.

Dersom Ntv får konsesjon, vil en utbygging av bakkenettet allerede starte til høsten. Det første publikum blir stilt overfor er å skaffe seg set-top-boksen på anvisning fra Ntv. Deretter skal man få den til å virke.

Kabelnettene ligger i dag på Forbrukerombudets klage-topp fordi tilsvarende boksinstallasjoner i deres marked gir masse problemer.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.